Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Vücut fonksiyonları ve sağlıklı beslenmek için mikro besin ögelerinin önemini öğrenirler. 2) Besinleri mikro besin ögeleri içeriğine göre değerlendirebilirler. 3) Yaşa, cinsiyete, fiziksel aktivite ve bazı hastalıklara göre günlük mikro besin ögeleri gereksinimlerini, besin grupları ile miktarlarının alınması gereken miktarlarını öğrenirler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
İnsan beslenmesinde temel olan mikro besin ögeleri ve besin ögesi olmayan, fakat sağlığı olumlu etkileyen ögelerin türlerini, kimyasal yapılarını, kaynaklarını, insan vücudundaki işlevlerini, yetersizlik ve aşırı alımlarla oluşan sorunları, gereksinmeleri, birbiriyle ve diğer ögelerle etkileşimlerini incelemektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
TBSA 2010 Mineraller ve vitaminler
2. Hafta
Kalsiyum ve Fosfor, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
3. Hafta
Selenyum, Magnezyum,Mangan işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları işlevleri
4. Hafta
Çinko,İyot kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
5. Hafta
Bakır,Kükürt,Kobalt işlevleri,kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
6. Hafta
Demir, Krom işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
7. Hafta
Bı,B2 işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
8. Hafta
B6, B12, Pantotenik Asit işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
9. Hafta
Folik Asit, Niasin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
10. Hafta
C vitamini, A vitamini, Karnitin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
11. Hafta
D vitamini, E vitamini, K vitamini işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
12. Hafta
Biotin, Koenzim Q10 işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Press, 12th Ed, Ankara,2009. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 11 th edition, Elsevier (USA),2004. Lippincott Biyokimya, Nobel tıp kitabevleri, 1997. Dietary Reference Intakes. IOM, National Academy Press, Washington,2000. Brown A. Understanding food: principles and preparation, Wadsworth-Belmont, 2000. www.eatright.com/ www.fao.org/ www.fda.gov/ www.usda.gov/ www. who.org www.cfsan.fda.gov/ www.ilsi.org/ficinfo.health.org
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ödev
1
50
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
4
5
20
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
4
56
Final Sınavına Hazırlık
1
60
60
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
50
50
Laboratuvar
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
7
4
28
Seminer (hazırlık dahil)
Toplam İş Yükü
259
Toplam İş Yükü / 30
8,63
Dersin AKTS Kredisi
9
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ