Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
İLERİ BESLENME II BES519 İkinci Yarıyıl (Bahar) 2 + 2 9

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI1
YARIYILİkinci Yarıyıl (Bahar)
AKTS9
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IProfesör Doktor Gül Kızıltan
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Vücut fonksiyonları ve sağlıklı beslenmek için mikro besin ögelerinin önemini öğrenirler.
2) Besinleri mikro besin ögeleri içeriğine göre değerlendirebilirler.
3) Yaşa, cinsiyete, fiziksel aktivite ve bazı hastalıklara göre günlük mikro besin ögeleri gereksinimlerini, besin grupları ile miktarlarının alınması gereken miktarlarını öğrenirler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIİnsan beslenmesinde temel olan mikro besin ögeleri ve besin ögesi olmayan, fakat sağlığı olumlu etkileyen ögelerin türlerini, kimyasal yapılarını, kaynaklarını, insan vücudundaki işlevlerini, yetersizlik ve aşırı alımlarla oluşan sorunları, gereksinmeleri, birbiriyle ve diğer ögelerle etkileşimlerini incelemektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta TBSA 2010 Mineraller ve vitaminler
2. Hafta Kalsiyum ve Fosfor, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
3. Hafta Selenyum, Magnezyum,Mangan işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları işlevleri
4. Hafta Çinko,İyot kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
5. Hafta Bakır,Kükürt,Kobalt işlevleri,kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
6. Hafta Demir, Krom işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
7. Hafta Bı,B2 işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
8. Hafta B6, B12, Pantotenik Asit işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
9. Hafta Folik Asit, Niasin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
10. Hafta C vitamini, A vitamini, Karnitin işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
11. Hafta D vitamini, E vitamini, K vitamini işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
12. Hafta Biotin, Koenzim Q10 işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Press, 12th Ed, Ankara,2009.
Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 11 th edition, Elsevier (USA),2004.
Lippincott Biyokimya, Nobel tıp kitabevleri, 1997.
Dietary Reference Intakes. IOM, National Academy Press, Washington,2000.
Brown A. Understanding food: principles and preparation, Wadsworth-Belmont, 2000.
www.eatright.com/
www.fao.org/
www.fda.gov/
www.usda.gov/
www. who.org
www.cfsan.fda.gov/
www.ilsi.org/ficinfo.health.org
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ödev150
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık4520
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık16060
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15050
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler7428
Seminer (hazırlık dahil)
Toplam İş Yükü259
Toplam İş Yükü / 308,63
Dersin AKTS Kredisi9
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1  X   X   X
P2     
P3  X   X   X
P4     
P5     
P6  X   X   X
P7     
P8     
P9  X   X   X