Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
İLERİ BESLENME I BES518 Birinci Yarıyıl (Güz) 2 + 2 9

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI1
YARIYILBirinci Yarıyıl (Güz)
AKTS9
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IProfesör Doktor Gül Kızıltan
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Vücut fonksiyonları ve sağlıklı beslenmek için enerji, makro besin ögelerinin önemini öğrenirler.
2) Besinleri enerji ve makro besin ögeleri içeriğine göre değerlendirebilirler.
3) Yaşa, cinsiyete, fiziksel aktivite ve bazı hastalıklara göre günlük enerji, makro besin ögeleri gereksinimlerini, besin grupları ile miktarlarının alınması gereken miktarlarını öğrenirler.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIİnsan beslenmesinde temel olan besin ögelerinin kimyasal yapılarını, kaynaklarını, insan vücudundaki işlevlerini, yetersizlik ve aşırı alımlarla oluşan sorunları, gereksinmeleri, birbiriyle ve diğer ögelerle etkileşimlerini incelemektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Dersin amacı,kapsamı, çalışma yöntemleri, genel tanım, ve kavramlar
2. Hafta Karbonhidratlar: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi
3. Hafta Karbonhidratlar: metabolizması, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar, makale tartışması
4. Hafta Karbonhidratlar: metabolizması, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar, makale tartışması
5. Hafta Lipitler:Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi
6. Hafta Lipitler: metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları, makale tartışması
7. Hafta Lipitler: metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları, makale tartışması
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Proteinler: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, kalitesi, sindirimi, emilimi
10. Hafta Proteinler: metabolizması, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar, makale tartışması
11. Hafta Enerji Metabolizması: Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, enerji harcaması,
12. Hafta Enerji Metabolizması: Enerji dengesi ve dengesizliği sorunları, makale tartışması
13. Hafta Su ve elektrolitler: Su dengesinin önemi, su kaybını etkileyen faktörler
14. Hafta Su ve elektrolitler: dehidratasyon ve zararları, önlenmesi ve tedavisi, makale tartışması
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Press, 12th Ed, Ankara,2009.
Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 11 th edition, Elsevier (USA), 2004.
Lippincott Biyokimya, Nobel tıp kitabevleri, 1997.
Dietary Reference Intakes. IOM, National Academy Press, Washington,2000.
Brown A. Understanding food: principles and preparation, Wadsworth-Belmont, 2000.
www.eatright.com/
www.fao.org/
www.fda.gov/
www.usda.gov/
www. who.org
www.cfsan.fda.gov/
www.ilsi.org/ficinfo.health.org
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİTartışma,Sunum,Anlatım,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Makale Sunuşu130
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık4520
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık16060
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15050
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler7428
Toplam İş Yükü259
Toplam İş Yükü / 308,63
Dersin AKTS Kredisi9
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1  X   X   X
P2  X    
P3  X   X   X
P4     
P5     
P6  X   X   X
P7    X   X
P8  X    
P9  X