Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Doktora Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESİN GÜVENLİĞİNDE YASAL DÜZENLEMELER BES722 - 2 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİDoktora
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi İrem Olcay Eminsoy
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Besin güvenliği hakkında yorum yapabilir.
2) Besin güvenliği konularında bilgiyi günceller.
3) Besin güvenliği konularında yasal düzenlemeler, rehberler ve politikaların bilincinde olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBesin güvenliği yasaları ve düzenlemeleri, sosyoekonomik, kültürel, yasal sorunlar,önemli besin kaynaklı hastalıklar, fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlike ve riskler, besin güvenliğin izlenmesi ve risklerin önlenmesine yönelik bilgileri vermek.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Besin güvenliğinin tanımı
2. Hafta Besinlerdeki tehlikelerin özellikleri
3. Hafta Kimyasal ve mikrobiyal tehlikelerin risk analizleri
4. Hafta Mikrobiyal risk için doz yanıt modelleri
5. Hafta Mikrobiyal besin tehlikelerinin zehirlenme ölçümleri
6. Hafta Kimyasal risk ölçümlerinin zehirlenme ve doz yanıt modelleri
7. Hafta Besin kaynaklı tehlikelerin ekonomik durumu
8. Hafta Kimyasal tehlikeleri izleme; İlgili yasal düzenlemeler
9. Hafta Besinlerdeki biyolojik tehlikelerin özellikleri
10. Hafta ARA SINAV
11. Hafta Doğal kaynaklı tehlikeler
12. Hafta Besin işleme, depolama ve hazırlama sırasında oluşan fiziksel ve kimyasal tehlikeler
13. Hafta Çevresel, endüstriyel ve tarımsal bulaşmalardan kaynaklana tehlikeler
14. Hafta Dünya genelinde besin güvenliği sorunları
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARFood safety handbook,wiley and Interscience publication, New jersey, 2003.
Safe processing of foods, Butter-heinemann, Oxford, 1994.
Food poisoning and food hygiene, Arnold, London,1997.
Marriott N G, Essentials of Food Sanitation International Thomson Publishing, Chapman&Hall, USA, 1997.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Rapor Hazırlama,Proje,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav120
Mini-Sınav110
Proje115
Diğer110
Toplam(%)55
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)55
Finalin Başarıya Oranı(%)45
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14684
Final Sınavına Hazırlık14848
Ders Saati14228
Ara Sınava Hazırlık14040
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler24590
Toplam İş Yükü292
Toplam İş Yükü / 309,73
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1  X   X   X
P2  X   X   X
P3      X
P4  X     X
P5    X  
P6      X
P7  X     X