Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Besin güvenliği hakkında yorum yapabilir. 2) Besin güvenliği konularında bilgiyi günceller. 3) Besin güvenliği konularında yasal düzenlemeler, rehberler ve politikaların bilincinde olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Besin güvenliği yasaları ve düzenlemeleri, sosyoekonomik, kültürel, yasal sorunlar,önemli besin kaynaklı hastalıklar, fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlike ve riskler, besin güvenliğin izlenmesi ve risklerin önlenmesine yönelik bilgileri vermek.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Besin güvenliğinin tanımı
2. Hafta
Besinlerdeki tehlikelerin özellikleri
3. Hafta
Kimyasal ve mikrobiyal tehlikelerin risk analizleri
Kimyasal risk ölçümlerinin zehirlenme ve doz yanıt modelleri
7. Hafta
Besin kaynaklı tehlikelerin ekonomik durumu
8. Hafta
Kimyasal tehlikeleri izleme; İlgili yasal düzenlemeler
9. Hafta
Besinlerdeki biyolojik tehlikelerin özellikleri
10. Hafta
ARA SINAV
11. Hafta
Doğal kaynaklı tehlikeler
12. Hafta
Besin işleme, depolama ve hazırlama sırasında oluşan fiziksel ve kimyasal tehlikeler
13. Hafta
Çevresel, endüstriyel ve tarımsal bulaşmalardan kaynaklana tehlikeler
14. Hafta
Dünya genelinde besin güvenliği sorunları
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Food safety handbook,wiley and Interscience publication, New jersey, 2003. Safe processing of foods, Butter-heinemann, Oxford, 1994. Food poisoning and food hygiene, Arnold, London,1997. Marriott N G, Essentials of Food Sanitation International Thomson Publishing, Chapman&Hall, USA, 1997.