Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Doktora Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESLENME EPİDEMİYOLOJİSİ BES720 - 2 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİDoktora
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Merve Özdemir
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Beslenme epidemiyolojisinin kapsamında araştırmalar konusunda uygun methodları öğrenmek
2) Araştırma planlama konusunda bilgi ve becerilerini geliştirmek
3) Beslenme ile ilgili araştırmaların planlanması, değerlendirilmesi, uygun istatistik yöntemin seçimi ve sonuçların yorumlanması konularında pratik uygulamalar yapabilmek ve araştırma raporu yazmak
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBeslenme araştırmalarında uygun araştırma yöntemlerini seçebilme, uygulayabilme ve bu alanda yapılmış çalışmaları yorumlayabilme.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Epidemiyolojik yöntemlerin beslenme araştırmalarındaki önemi
2. Hafta Beslenme epidemiyolojisinde araştırma dizaynı, planlaması ve değerlendirilmesi
3. Hafta Araştırma dizaynı: Örneklem, büyüklüğü,gücü,Diyet-hastalık (etken ve sonuç) ilişkilerinin belirlenmesi
4. Hafta Beslenme hastalık ilişkinin değerlendirilmesinde hata kaynakları
5. Hafta Beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan istatistiksel yöntemler
6. Hafta Beslenme araştırmalarında geçerlilik çalışmaları
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Besin tüketimi, besin ögesi alımı ve besin kompozisyon tablolarının kullanımı
9. Hafta Beslenme düzeyinin saptanmasında biomarkerların kullanımı
10. Hafta Besin tüketimi saptama yöntemlerinin karşılaştırılması
11. Hafta Antropometrik ölçümler ve beslenme araştırmalarında kullanımı
12. Hafta Beslenme araştırmalarında, tanımlayıcı, ekolojik, kesitsel, vaka-kontrol ve kohort araştırmaların dizaynı
13. Hafta Deneysel araştırmalar, Müdahale araştırmaları
14. Hafta Seminer sunumları
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARTezcan, S., Epidemiyoloji, Tıbbi Araştırmaların Yöntem Bilimi,Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı, Yayın No: 92/1, Ankara, 1992.
Bertan, M., Enünlü, T., Bölge Sağlık Yönetiminde Epidemiyoloji El Kitabı, DSÖ, HÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı, 90/51, Ankara, 1990.
Matgetts, B.M., Nelson, M., Design Concepts in Nutritional Epidemiology, Oxford University Press, 1991.
Langseth,L., Nutritional Epidemiology Possibilities and Limitations, ILSI EUROPE CONCIS1. E MONOGRAPH SERIES, ILSI Europe, 1993
Pysical Status: The use and interpretation of anthropometry, WHO Expert Committee, 1995
Oxford Textbook of Public Health (Eds. Detels R., Beaglehole R., Lansang MA, Gulliford M) Oxford University Press, 2011 (ISBN: :978-0-19-969347-4).
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Örnek Olay İncelemesi,Sorun/Problem Çözme,Eğitim-Uygulama,Proje,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav125
Ödev120
Proje125
Toplam(%)70
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)70
Finalin Başarıya Oranı(%)30
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14684
Final Sınavına Hazırlık14848
Ders Saati14228
Ara Sınava Hazırlık14040
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler24590
Toplam İş Yükü292
Toplam İş Yükü / 309,73
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1  X   X   X
P2  X   X   X
P3      X
P4  X     X
P5      X
P6      X
P7  X   X   X