Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Kanserden korunmada,tedavisinde beslenmenin önemini öğrenir ve pratikle bu bilgileri pekiştirirler. 2) Kanserin gelişimini, risk faktörlerini öğrenir. 3) Kanserden korunmada ve tedavisinde beslenmenin önemini öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Dersin amacı, kanserli bireylerin tıbbi beslenme tedavi ilkelerini öğrenmektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Karsinogenez-nedenleri/patofizyolojisi
2. Hafta
Kanser oluşumunda beslenmeye bağlı nedenler
3. Hafta
Enerji dengesi ve kanser
4. Hafta
Makro besin ögeleri ve kanser
5. Hafta
Makro besin ögeleri ve kanser (devam)
6. Hafta
ARA SINAV
7. Hafta
Mikrobesin ögeleri ve kanser
8. Hafta
Mikrobesin ögeleri ve kanser (devam)
9. Hafta
Kanserin beslenme üzerine etkisi (kaşeksi, enerji metabolizması)
10. Hafta
Kanser tedavisinin beslenme üzerine etkisi (kemoterapi, radyoterpi, ameliyat)
11. Hafta
Kanseri hastaların beslenmesi
12. Hafta
Enteral beslenme
13. Hafta
Parenteral beslenme
14. Hafta
Genel değerlendirme
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Ninth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 1999. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000 Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008