Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Boşaltım sistemi hastalıklarını öğrenir. 2) Tıbbi beslenme tedavi yaklaşımlarındaki yenilikleri öğrenir. 3) Pratikte uygulanan yeni yöntemleri öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Böbrek hastalıklarının etyolojisi ve patofizyolojisi ile güncel tıbbi beslenme tedavi ilkelerinin öğrenilmesi. yapılması.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Böbrek fizyolojisi
2. Hafta
Böbrek fonksiyonları
3. Hafta
Böbrek hastalıkları, sınıflaması
4. Hafta
Glomerüler hastalıklar
5. Hafta
Glomerüler hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi
6. Hafta
Glomerüler hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi
7. Hafta
Tübüler hastalıklar
8. Hafta
Tübüler hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi
9. Hafta
Tübüler hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi
10. Hafta
Makale sunumu
11. Hafta
Makale sunumu
12. Hafta
Proje sunumu
13. Hafta
Proje sunumu
14. Hafta
Proje sunumu
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Nihth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 1999. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000 Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008