Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Minerallerin özellikleri,gereksinmeleri ve biyolojik etkilerini öğrenir. 2) Minerallerin yetersiz ya da fazla alımının yaratabileceği sonuçları öğrenir. 3) Minerallerin sindirim,emilim ve metabolizmasını öğrenir. 4) Minerallerin sağlık ve hastalıklarla ilişkisine yönelik bilgileri öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Minerallerin özellikleri, gereksinmeleri, biyolojik etkileri, sağlık ve hastalıklarla ilişkisini öğrenmek
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Minerallere giriş
2. Hafta
Minerallerin sınıflandırılması, Kalsiyum, Fosfor: yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizma, biyolojik fonksiyonu, yetersizlikleri ve toksisitesi.
3. Hafta
Magnezyum, Kükürt: yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizma, biyolojik fonksiyonu, yetersizlikleri ve toksisitesi.
4. Hafta
Sodyum, Potasyum, klor: yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizma, biyolojik fonksiyonu, yetersizlikleri ve toksisitesi.
5. Hafta
Demir, Çinko: yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizma, biyolojik fonksiyonu, yetersizlikleri ve toksisitesi.
6. Hafta
Bakır, Manganez: yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizma, biyolojik fonksiyonu, yetersizlikleri ve toksisitesi.
7. Hafta
İyot, Flor: yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizma, biyolojik fonksiyonu, yetersizlikleri ve toksisitesi.
8. Hafta
Selenyum, kobalt; yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizma, biyolojik fonksiyonu, yetersizlikleri ve toksisitesi.
9. Hafta
Aşırı iz elementler(Molibden, Silikon, vanadyum, Nikel, alüminyum, bor) yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, kaynakları, emilim ve metabolizma, biyolojik fonksiyonu, yetersizlikleri ve toksisitesi.
10. Hafta
Makale sunumu
11. Hafta
Makale sunumu
12. Hafta
Makale sunumu
13. Hafta
Makale sunumu
14. Hafta
Makale sunumu
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008. Mahan,L.K.,Stump,S.E.(2004).Krause's.Food,Nutrition and Diet Therapy,11th Edition,Elsevier USA. Berdarier, C.D.(1998). Advanced Nutrition,Micronutrient,CRC pres,USA. Erden İnal, M.Atik, U.Aksoy, N.Haşimi,A.Marks, Temel Tıbbi Biyokimyası Klinik Yaklaşım,2.Baskı Onat,T.Emerk,K.,Sözmen,E.Y. İnsan Biyokimyası.Palme yayıncılık, Ankara,2002. Champer P.C.,Harvey,R.A.Biyokimya.2.Baskı,Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul,1997. Montgomery,R.,Conway,T.,Spector,A.,Chappel,D.,Biyokimya,Olgu Sunumlu Yaklaşım,6.Baskı,Palme Yayıncılık,Ankara,2000.