Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Yağ ve yağ asitlerinin sınıflandırılmasını öğrenir. 2) Yağ ve yağ asitlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir. 3) Yağ ve yağ asitlerinin sindirim,emilim ve metabolizmasını öğrenir. 4) Yağ ve yağ asitlerinin biyolojik etkileri ve hastalıklarla ilişkisine yönelik bilgileri öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Yağ ve yağ asitlerinin sınıflandırılması, fiziksel ve kimyasal özellikleri, biyolojik etkileri ve hastalıklarla ilişkisini öğrenmek
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Yağ asitlerine giriş
2. Hafta
Yağ asitlerinin sınıflandırılması fiziksel ve kimyasal özellikleri
3. Hafta
Diyet lipitlerinin emilim ve metabolizması
4. Hafta
Trans yağ asitleri ve sağlık üzerine etkileri+Makale sunumu
5. Hafta
Yağ asitleri ve eikosonoidler+Makale sunumu
6. Hafta
Yağ asitleri ve kardiyovasküler hastalıklar+Makale sunumu
7. Hafta
Yağ asitleri ve kanser+Makale sunumu
8. Hafta
Yağlar, immünite ve inflamasyon+Makale sunumu
9. Hafta
Yağ asitleri ve diyabet+Makale sunumu
10. Hafta
Yağ asitleri ve böbrek hastalıkları +Makale sunumu
11. Hafta
Yağ asitleri ve gen ekspresyonunun düzenlenmesi +Makale sunumu
12. Hafta
Yağ asitleri ve membran fonksiyonu +Makale sunumu
13. Hafta
Tartışma-Soru Cevap
14. Hafta
Tartışma-Soru Cevap
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Food Science and Technology,Fatty acid in foods and their implications.Ching Kuang Chow,CRC pres,Third edition,London,2007. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008 Erden İnal, M.Atik, U.Aksoy, N.Haşimi,A.Marks, Temel Tıbbi Biyokimyası Klinik Yaklaşım,2.Baskı Onat,T.Emerk,K.,Sözmen,E.Y. İnsan Biyokimyası.Palme Yayıncılık,Ankara,2002. Champr P.C.,Harvey,R.A.Biyokmya.2.Baskı,Nobel Tıp Kitapevleri,İstanbul,1997. Montgomery,R.,Conway,T.,Spector,A.,Chappel,D.,Biyokimya,Olgu Sunumlu Yaklaşım,6.Baskı,Palme Yayıncılık,Ankara,2000.