Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Ağız yolu ile yeterli beslenemeyen hastaların enteral yada parenteral yolla beslenme prensiplerini öğrenir. 2) Enteral veya parenteral beslenen hastaların enerji, protein ve besin öğelerini hesaplamayı öğrenir. 3) Çeşitli hastalıklarda enteral parenteral beslenme rehberlerinin nasıl uygulanacağını öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Dersin amacı, oral yolla beslenemeyen hastalara hastalığına özel tüple enteral, damar yolu ile parenteral beslenme ilkelerini anlatmaktır.
Malnutrisyonda ve perioperatif dönemde beslenme desteği
3. Hafta
Kritik hastalar,sepsis ve travmada nutrisyon desteği
4. Hafta
Inflamatuvar barsak hastalığında nutrisyon desteği
5. Hafta
Karaciğer hastalığında nutrisyon desteği
6. Hafta
Renal hastalıklarda nutrisyon desteği,Akut ve kronik pankreatit hastalarında nutrisyon desteği
7. Hafta
ARA SINAV
8. Hafta
Diyabetik hastalarda nutrisyon desteği
9. Hafta
Yanık hastalarda nutrisyon desteği
10. Hafta
Kanserde nutrisyonel destek
11. Hafta
Nörolojik hastalarda nutrisyon desteği
12. Hafta
Kalp ve akciğer hastalıklarında nutriyon desteği
13. Hafta
Gastrointestinal fistüllerde ve kısa barsak sendromunda nutrisyon desteği
14. Hafta
Tartışma
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Skipper A. Dietitian's Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Second Edition, Aspen Publication, Chicago, 1998. Gottschlich M.M., Fuhrman P. Hammond K. The Science and Practice of Nutrition Support. American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, USA, 2001. Allison S, Fürst P.,et al.Basics in Nutritional Nutrition,ESPEN,Third Edition,2004.