Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Enstitüsü »  Beslenme ve Diyetetik Doktora Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
HASTALIĞA ÖZEL ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME BES679 - 2 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİDoktora
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Perim Fatma Türker
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Ağız yolu ile yeterli beslenemeyen hastaların enteral yada parenteral yolla beslenme prensiplerini öğrenir.
2) Enteral veya parenteral beslenen hastaların enerji, protein ve besin öğelerini hesaplamayı öğrenir.
3) Çeşitli hastalıklarda enteral parenteral beslenme rehberlerinin nasıl uygulanacağını öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIDersin amacı, oral yolla beslenemeyen hastalara hastalığına özel tüple enteral, damar yolu ile parenteral beslenme ilkelerini anlatmaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Enteral-parenteral beslenme,endikasyonları,komplikasyonları,avantajları,hasta seçimi
2. Hafta Malnutrisyonda ve perioperatif dönemde beslenme desteği
3. Hafta Kritik hastalar,sepsis ve travmada nutrisyon desteği
4. Hafta Inflamatuvar barsak hastalığında nutrisyon desteği
5. Hafta Karaciğer hastalığında nutrisyon desteği
6. Hafta Renal hastalıklarda nutrisyon desteği,Akut ve kronik pankreatit hastalarında nutrisyon desteği
7. Hafta ARA SINAV
8. Hafta Diyabetik hastalarda nutrisyon desteği
9. Hafta Yanık hastalarda nutrisyon desteği
10. Hafta Kanserde nutrisyonel destek
11. Hafta Nörolojik hastalarda nutrisyon desteği
12. Hafta Kalp ve akciğer hastalıklarında nutriyon desteği
13. Hafta Gastrointestinal fistüllerde ve kısa barsak sendromunda nutrisyon desteği
14. Hafta Tartışma
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARSkipper A. Dietitian's Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Second Edition, Aspen Publication, Chicago, 1998.
Gottschlich M.M., Fuhrman P. Hammond K. The Science and Practice of Nutrition Support. American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, USA, 2001.
Allison S, Fürst P.,et al.Basics in Nutritional Nutrition,ESPEN,Third Edition,2004.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Proje,Sunum,Rapor Hazırlama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav120
Mini-Sınav110
Proje115
Diğer110
Toplam(%)55
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)55
Finalin Başarıya Oranı(%)45
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14684
Final Sınavına Hazırlık14848
Ders Saati14228
Ara Sınava Hazırlık14040
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler24590
Toplam İş Yükü292
Toplam İş Yükü / 309,73
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1  X   X   X
P2  X   X   X
P3  X   X   X
P4  X   X   X
P5      X
P6      X
P7  X   X   X