Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Kalite tanımı yapabilme becerisine sahip olur. 2) Toplam kalite yönetimi gereklerini tanımlayabilme becerisine sahip olur. 3) Problem çözme araçlarını kullanabilme becerisine sahip olur. 4) Ölçüm sistemi analizi yapabilme becerisine sahip olur. 5) Kapabilite analizi yapabilme becerisine sahip olur. 6) Kalite maliyetlerini analiz edebilme becerisine sahip olur. 7) Kontrol grafiklerini yorumlayabilme becerisine sahip olur. 8) Taguchi kayıp fonksiyonu ile kalitesizlik kayıplarını hesaplayabilme becerisine sahip olur. 9) ISO 9000:2008 temelinde kalite yönetim sistemlerini tanımlayabilme becerisine sahip olur. 10) Hata türü ve etkileri analizi yapabilme becerisine sahip olur. 11) Kalite evi oluşturabilme becerisine sahip olur. 12) Kabul örneklemesine dayalı kalite kontrol yapabilme becerisine sahip olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Kalite ve kalite değişkenliği kavramları, toplam kalite, kalite güvencesi (ISO 9000 vb.), veri analizi ve problem çözme, toleranslar ve spesifikasyonlar, istatistiksel proses kontrolü, kabul planlaması, kalite maliyetleri, FMEA (Hata Türü ve Etkileri Analizi), QFD (Kalite Fonksiyon Yayılımı), benchmarking (kıyaslama) ve stratejik yönetim.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Genel kalite bilgileri, TKY prensipleri, kalite düşünürlerinin görüşleri
2. Hafta
Kalite düşünürlerinin görüşleri, kalite-verimlilik-kar ilişkisi
3. Hafta
Kalite maliyetleri
4. Hafta
Problem çözme süreci ve eski 7 araç
5. Hafta
Problem çözme süre
ci ve yeni 7 araç
6. Hafta
İstatistiki Proses Kontrol (Yeterlilik analizi)
7. Hafta
İstatistiki Proses Kontrol (Değişken kontrol kartları)
8. Hafta
İstatistiki Proses Kontrol (Nitelik kontrol kartları)
9. Hafta
Arasınav
10. Hafta
FMEA, QFD, Taguchi Yöntemleri
11. Hafta
Kabul örneklemesi, Karakteristik Eğri
12. Hafta
ISO 9000:2000 standartları ve kalite denetimleri
13. Hafta
Benchmarking, Hoshin Planlaması, 6 sigma, Değer analizi
14. Hafta
Özdeğerlendirme, Malcolm Baldrige, EFQM ve TÜSİAD-Kalder Kalite Ödülleri
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Montgomery, D. (2005) Intro to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons; Kolarik, W. (1995) Creating Quality, McGraw-Hill.