Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Fiziksel aktivitenin sağlıkla olan ilişkisini anlayabilir 2) Kardiyovasküler risk faktörlerini bilir ve fiziksel aktivitenin kardiovasküler risk faktörlerine olan etkisini anlayabilir. 3) Obezite, kilo kontrolü ve fiziksel aktivite ilişkisini anlayabilir. 4) Farklı çevresel koşullar ve fiziksel aktivite ilişkisini anlayabilir. 5) Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımının sağlığa olan zararlarını ve fiziksel aktivitenin bu bağımlılıklardan kurtulmaya olan etkisini anlayabilir. 6) Farklı gruplarda (çocuk, kadın ve yaşlılarda) fiziksel aktivitenin etkisini anlayabilir. 7) Fiziksel aktivitenin psikolojik etkilerini anlayabilir. 8) Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin görevi ve fiziksel performansa etkilerini anlayabilir 9) Doğal yolla alınan veya ek yapılan vitaminler ve minarelerin sağlığa ve fiziksel performansa etkisini anlayabilir 10) Besin grupları ile gıdaların satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve tüketilmesinde dikkat edilmesi gereken kuralları anlayabilir. 11)
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Sağlığın tanımı, amacı, fiziksel aktivitenin sağlığa katkısı, düzenli fiziksel aktivitenin insan
vücudunda meydana getirdiği değişimler, kardiovasküler risk faktörleri ve obezite üzerine etkileri,
temel beslenme ilkeleri, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve suyun
organizmadaki görevleri, fiziksel performansa etkileri, yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme
ilkeleri, yaş, cinsiyet ve hastalık durumlarına göre beslenme, sporda ağırlık kontrolü gibi konuları
içerir
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Fiziksel aktivite ve Sağlık: Giriş Kardiovasküler risk faktörleri
2. Hafta
Obezite, kilo kontrolü ve fiziksel aktivite; Alkol, sigara kullanımı ve sağlık
3. Hafta
Çevresel faktörler ve fiziksel aktivite; Kadınlarda fiziksel aktivite
4. Hafta
Çocuklarda fiziksel aktivite; Yaşlılarda fiziksel aktivite
5. Hafta
Ergojenik yardımcılar ve fiziksel aktivite
6. Hafta
Fiziksel aktivitenin psikolojik etkileri
7. Hafta
Ara Sınav I
8. Hafta
Beslenmeye giriş, karbonhidratlar ve fiziksel performansa etkileri
9. Hafta
Yağlar, tanımı, görevi ve fiziksel performansa etkileri
10. Hafta
Proteinler, tanımı, görevi ve fiziksel performansa etkileri
11. Hafta
Vitaminler ve mineraller
12. Hafta
Sıvı ve elektrolitler
13. Hafta
Ara Sınav II
14. Hafta
Besin grupları, gıdaların satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve tüketilmesinde dikkat edilmesi gerekenler
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Bouchard, C, Blair, SN, Haskell, WL (2006) Physical activity and health. Champaign, IL: Human Kinetics Publishers Zorba, E. (1999). Herkes İçin Spor ve Fiziksel Uygunluk. Ankara. GSGM Erkan, N. (2000). Yaşam Boyu Spor. Ankara. Bağırgan Yayımevi. Heyward, V. (1998). Advanced Fitness Assessment and Exercise Presciption. Champaign, IL: Human Kinetics Publishers. Manore M., Thompson J. Sports Nutrition for Health and Performance. Human Kinetics, USA, 2000
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
2
60
Toplam(%)
60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
60
Finalin Başarıya Oranı(%)
40
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
2
2
4
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık
1
40
40
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
2
30
60
Laboratuvar
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
1
5
5
Toplam İş Yükü
153
Toplam İş Yükü / 30
5,1
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ