Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Fakültesi »  Spor Bilimleri Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
FİZİKSEL AKTİVİTE, SAĞLIK VE BESLENME SBB128 İkinci Yarıyıl (Bahar) 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI1
YARIYILİkinci Yarıyıl (Bahar)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Fiziksel aktivitenin sağlıkla olan ilişkisini anlayabilir
2) Kardiyovasküler risk faktörlerini bilir ve fiziksel aktivitenin kardiovasküler risk faktörlerine olan etkisini anlayabilir.
3) Obezite, kilo kontrolü ve fiziksel aktivite ilişkisini anlayabilir.
4) Farklı çevresel koşullar ve fiziksel aktivite ilişkisini anlayabilir.
5) Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımının sağlığa olan zararlarını ve fiziksel aktivitenin bu bağımlılıklardan kurtulmaya olan etkisini anlayabilir.
6) Farklı gruplarda (çocuk, kadın ve yaşlılarda) fiziksel aktivitenin etkisini anlayabilir.
7) Fiziksel aktivitenin psikolojik etkilerini anlayabilir.
8) Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin görevi ve fiziksel performansa etkilerini anlayabilir
9) Doğal yolla alınan veya ek yapılan vitaminler ve minarelerin sağlığa ve fiziksel performansa etkisini anlayabilir
10) Besin grupları ile gıdaların satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve tüketilmesinde dikkat edilmesi gereken kuralları anlayabilir.
11)
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMISağlığın tanımı, amacı, fiziksel aktivitenin sağlığa katkısı, düzenli fiziksel aktivitenin insan vücudunda meydana getirdiği değişimler, kardiovasküler risk faktörleri ve obezite üzerine etkileri, temel beslenme ilkeleri, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve suyun organizmadaki görevleri, fiziksel performansa etkileri, yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkeleri, yaş, cinsiyet ve hastalık durumlarına göre beslenme, sporda ağırlık kontrolü gibi konuları içerir
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Fiziksel aktivite ve Sağlık: Giriş Kardiovasküler risk faktörleri
2. Hafta Obezite, kilo kontrolü ve fiziksel aktivite; Alkol, sigara kullanımı ve sağlık
3. Hafta Çevresel faktörler ve fiziksel aktivite; Kadınlarda fiziksel aktivite
4. Hafta Çocuklarda fiziksel aktivite; Yaşlılarda fiziksel aktivite
5. Hafta Ergojenik yardımcılar ve fiziksel aktivite
6. Hafta Fiziksel aktivitenin psikolojik etkileri
7. Hafta Ara Sınav I
8. Hafta Beslenmeye giriş, karbonhidratlar ve fiziksel performansa etkileri
9. Hafta Yağlar, tanımı, görevi ve fiziksel performansa etkileri
10. Hafta Proteinler, tanımı, görevi ve fiziksel performansa etkileri
11. Hafta Vitaminler ve mineraller
12. Hafta Sıvı ve elektrolitler
13. Hafta Ara Sınav II
14. Hafta Besin grupları, gıdaların satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve tüketilmesinde dikkat edilmesi gerekenler
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARBouchard, C, Blair, SN, Haskell, WL (2006) Physical activity and health. Champaign, IL: Human Kinetics Publishers
Zorba, E. (1999). Herkes İçin Spor ve Fiziksel Uygunluk. Ankara. GSGM
Erkan, N. (2000). Yaşam Boyu Spor. Ankara. Bağırgan Yayımevi.
Heyward, V. (1998). Advanced Fitness Assessment and Exercise Presciption. Champaign, IL: Human Kinetics Publishers.
Manore M., Thompson J. Sports Nutrition for Health and Performance. Human Kinetics, USA, 2000
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav260
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav224
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık14040
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık23060
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler155
Toplam İş Yükü153
Toplam İş Yükü / 305,1
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7Ö8Ö9Ö10Ö11
P1  X   X   X   X   X   X   X   X   X   X   X
P2                     
P3                  X   X  
P4              X   X      
P5                     
P6                     
P7                     
P8                     
P9                     
P10                     
P11                     
P12