Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Kalite ve kalitenin önemi, toplam kalite yönetiminin esasları hakkında bilgi sahibi olur. 2) Kalite güvence sistemlerinin önemini ve kalite-güvence sisteminin kuruluş aşamaları hakkında bilgi sahibi olur. 3) Kritik kontrol noktalarında tehlike analizi sistemi, TSE akreditasyonları, ş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi hakkında bilgi sahibi olur. 4) Kanun, yönetmelik, tüzük ve tebliğin tanımları ve önemi hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Bu derste öğrenciler, gıda kontrolü ve mevzuatına giriş kalite kavramı ve gıdaların kalite ögeleri, gıda standartları ve kontrol kriterleri tehlike analizi ve kritik kontrol noktalarının (haccp) tanımı ve genel prensipleri gıda mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminatlar gıda kontrol örgütleri ve gıda güvenliğindeki rollerini öğreneceklerdir
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
1 Gıda mevzuatı ve kalite yönetimine genel bakış
2. Hafta
2 Kalite, kalite güvenliği ve yönetimi
3. Hafta
3 Kalite güvence sistemleri
4. Hafta
4 Kritik kontrol noktalarında tehlike analizleri
5. Hafta
5 Kritik kontrol noktalarında tehlike analizleri sisteminden örnekler
6. Hafta
6 ISO'nun tanımı ve Çevre Yönetim Sistemi
7. Hafta
7 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
8. Hafta
8 Ara sınav
9. Hafta
9 Türk Gıda Kodeksi ve Kodeks Alimentarius
10. Hafta
10 ?Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu?nu
11. Hafta
11 ?Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Hakkında Kanun?
12. Hafta
12 ?Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu? ve ?Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Hakkında Kanun?un karşılaştırılması
13. Hafta
13 Türk Gıda Kodeksi
14. Hafta
14 TSE?nin ürün standartları tebliğleri
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi, Elif Öztetik, Anadolu Üniversitesi Yayınları
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Yüz yüze
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Ödev
1
10
Toplam(%)
40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
40
Finalin Başarıya Oranı(%)
60
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
1
5
5
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
1
15
15
Final Sınavına Hazırlık
1
90
90
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
71
71
Laboratuvar
Final Sınavı
1
3
3
Ödevler
2
36
72
Toplam İş Yükü
300
Toplam İş Yükü / 30
10
Dersin AKTS Kredisi
10
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ