Anasayfa  »  Gıda Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Enstitüsü »  Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA MEVZUATI VE KALİTE YÖNETİMİ STG524 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Kalite ve kalitenin önemi, toplam kalite yönetiminin esasları hakkında bilgi sahibi olur.
2) Kalite güvence sistemlerinin önemini ve kalite-güvence sisteminin kuruluş aşamaları hakkında bilgi sahibi olur.
3) Kritik kontrol noktalarında tehlike analizi sistemi, TSE akreditasyonları, ş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi hakkında bilgi sahibi olur.
4) Kanun, yönetmelik, tüzük ve tebliğin tanımları ve önemi hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu derste öğrenciler, gıda kontrolü ve mevzuatına giriş kalite kavramı ve gıdaların kalite ögeleri, gıda standartları ve kontrol kriterleri tehlike analizi ve kritik kontrol noktalarının (haccp) tanımı ve genel prensipleri gıda mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminatlar gıda kontrol örgütleri ve gıda güvenliğindeki rollerini öğreneceklerdir
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta 1 Gıda mevzuatı ve kalite yönetimine genel bakış
2. Hafta 2 Kalite, kalite güvenliği ve yönetimi
3. Hafta 3 Kalite güvence sistemleri
4. Hafta 4 Kritik kontrol noktalarında tehlike analizleri
5. Hafta 5 Kritik kontrol noktalarında tehlike analizleri sisteminden örnekler
6. Hafta 6 ISO'nun tanımı ve Çevre Yönetim Sistemi
7. Hafta 7 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
8. Hafta 8 Ara sınav
9. Hafta 9 Türk Gıda Kodeksi ve Kodeks Alimentarius
10. Hafta 10 ?Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu?nu
11. Hafta 11 ?Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Hakkında Kanun?
12. Hafta 12 ?Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu? ve ?Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Hakkında Kanun?un karşılaştırılması
13. Hafta 13 Türk Gıda Kodeksi
14. Hafta 14 TSE?nin ürün standartları tebliğleri
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARGıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi, Elif Öztetik, Anadolu Üniversitesi Yayınları
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİYüz yüze
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık155
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi11515
Final Sınavına Hazırlık19090
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık17171
Laboratuvar
Final Sınavı133
Ödevler23672
Toplam İş Yükü300
Toplam İş Yükü / 3010
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1  X       X
P2    X   X  
P3  X   X   X   X
P4    X   X   X
P5  X     X   X
P6  X   X   X   X
P7