Anasayfa  »  Gıda Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Enstitüsü »  Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA TEKNOLOJİLERİNDE SÜREÇ İLKELERİ STG518 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Gıda teknolojilerinin hakkında bilgi sahibi olur.
2) Gıda endüstrisindeki yeni üretim ve paketleme teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmak.
3) Gıda işleme kavramı ve prensipleri hakkında bilgi sahibi olur.
4) Gıda teknolojisinde kullanılan yenilikçi yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu derste öğrencilerin, süreç tanımını ve ölçümlerini, upstream, downstream kavramlarını, biyorekatörlerde stokiyometri, enerji ve madde dönüşüm kavramlarını anlamaları, madde ve enerji denkliği problemlerini çözmek için temel prensipleri, ideal/gerçek gazları, tek bileşenli iki-fazlı sistemleri, gaz-sıvı sistemleri anlamaları ve gıda teknolojilerinde temel süreç yaklaşımlarını tartışabilmeleri beklenmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta 1 Gıda teknolojilerine giriş
2. Hafta 2 Gıda sanayinde akıllı ambalajlama ve izlenebilirlik
3. Hafta 3 Probiyotikler
4. Hafta 4 Prebiyotikler- Simbiyotikler
5. Hafta 5 Gıda sanayinde enzim kullanımı I
6. Hafta 6 Gıda sanayinde enzim kullanımı II
7. Hafta 7 Atık gıdaların değerlendirilmesi
8. Hafta 8 Ara sınav
9. Hafta 9 Gıda sanayinde mikroorganizma kullanımı I
10. Hafta 10 Gıda sanayinde mikroorganizma kullanımı II
11. Hafta 11 Fonksiyonel Gıdalar
12. Hafta 12 Gıda sanayinde engeller teknolojisi
13. Hafta 13 Gıda teknolojisinde nanoteknoloji uygulamaları I
14. Hafta 14 Gıda teknolojisinde nanoteknoloji uygulamaları II
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARSeparation Process Principles, 3rd Edition. J. D. Seader, Ernest J. Henley, D. Keith Roper, 2013
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİYüz Yüze
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev15
Mini-Sınav110
Proje15
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık188
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi11010
Final Sınavına Hazırlık18585
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15858
Laboratuvar
Final Sınavı133
Ödevler24692
Toplam İş Yükü300
Toplam İş Yükü / 3010
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1       
P2  X   X   X   X
P3    X     X
P4    X     X
P5        X
P6    X   X   X
P7        X