Anasayfa  »  Gıda Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Enstitüsü »  Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESİN HİJYENİ STG517 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Hijyen ve sanitasyonun tanımını hakkında bilgi sahip olur.
2) Gıdaların mikroorganizmalarla kontaminasyon yolları hakkında bilgi sahibi olur.
3) Gıdalarda mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olur.
4) Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları hakkında bilgi sahibi olur.
5) Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyonun önemi hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu dersin sonunda öğrenciler, toplu beslenme sistemlerinde olabilecek hijyenik riskleri belirler, bu risklerin önlenmesi için gerekli koşullar ve sistemler hakkında bilgi sahibi olurlar ve katkı maddeleri, alerjen ve toksik öge tanımlarını öğrenirler.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta 1 Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi
2. Hafta 2 Gıda hijyeni tanımı ve önemi
3. Hafta 3 Gıdalarda mikroorganizmaların varlığı
4. Hafta 4 Gıdalarda mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler
5. Hafta 5 Gıdaların mikroorganizmalarla kontaminasyon yolları
6. Hafta 6 Gıda kaynaklı infeksiyonlar I
7. Hafta 7 Gıda kaynaklı infeksiyonlar II
8. Hafta 8 Ara sınav
9. Hafta 9 Gıda kaynaklı intoksikasyonlar
10. Hafta 10 Etin mikroflorası ve ette bozulmalar
11. Hafta 11 Kanatlı eti mikroflorası ve bozulmaları
12. Hafta 12 Yumurta hijyeni
13. Hafta 13 Süt mikroflorası ve bozulmaları
14. Hafta 14 Gıda işletmelerinde hijyen, sanitasyon ve HACCP prensipleri
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR? Food hygiene, microbiology and HACCP, An Aspen Publication, Gaithersburg, 2000.
? Food poisoning and food hygiene, Arnold, London,1997.
? Managing food hygiene, The Macmillan Press Ltd., Houndmills,1991.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİYüz yüze
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev15
Mini-Sınav15
Proje15
Devam15
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık177
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi188
Final Sınavına Hazırlık18383
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık16363
Laboratuvar
Final Sınavı133
Ödevler24692
Toplam İş Yükü300
Toplam İş Yükü / 3010
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1          X
P2  X   X   X   X   X
P3    X     X   X
P4    X     X   X
P5        X  
P6    X   X   X   X
P7        X   X