DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Tezli Yüksek Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 10 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Hijyen ve sanitasyonun tanımını hakkında bilgi sahip olur. 2) Gıdaların mikroorganizmalarla kontaminasyon yolları hakkında bilgi sahibi olur. 3) Gıdalarda mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olur. 4) Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları hakkında bilgi sahibi olur. 5) Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyonun önemi hakkında bilgi sahibi olur.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Bu dersin sonunda öğrenciler, toplu beslenme sistemlerinde olabilecek hijyenik riskleri belirler, bu risklerin önlenmesi için gerekli koşullar ve sistemler hakkında bilgi sahibi olurlar ve katkı maddeleri, alerjen ve toksik öge tanımlarını öğrenirler. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | 1 Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi | 2. Hafta | 2 Gıda hijyeni tanımı ve önemi | 3. Hafta | 3 Gıdalarda mikroorganizmaların varlığı | 4. Hafta | 4 Gıdalarda mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler | 5. Hafta | 5 Gıdaların mikroorganizmalarla kontaminasyon yolları | 6. Hafta | 6 Gıda kaynaklı infeksiyonlar I | 7. Hafta | 7 Gıda kaynaklı infeksiyonlar II | 8. Hafta | 8 Ara sınav | 9. Hafta | 9 Gıda kaynaklı intoksikasyonlar | 10. Hafta | 10 Etin mikroflorası ve ette bozulmalar | 11. Hafta | 11 Kanatlı eti mikroflorası ve bozulmaları | 12. Hafta | 12 Yumurta hijyeni | 13. Hafta | 13 Süt mikroflorası ve bozulmaları | 14. Hafta | 14 Gıda işletmelerinde hijyen, sanitasyon ve HACCP prensipleri | 15. Hafta | |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | ? Food hygiene, microbiology and HACCP, An Aspen Publication, Gaithersburg, 2000. ? Food poisoning and food hygiene, Arnold, London,1997. ? Managing food hygiene, The Macmillan Press Ltd., Houndmills,1991.
|
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Yüz yüze |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Ödev | 1 | 5 | Mini-Sınav | 1 | 5 | Proje | 1 | 5 | Devam | 1 | 5 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | 1 | 7 | 7 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 1 | 8 | 8 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 83 | 83 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 63 | 63 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 3 | 3 | Ödevler | 2 | 46 | 92 | Toplam İş Yükü | | | 300 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 10 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 10 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |