Anasayfa  »  Gıda Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Enstitüsü »  Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA ÜRETİMİNDE FERMANTASYON TEKNOLOJİLERİ STG514 - 3 + 0 10

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİTezli Yüksek Lisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS10
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Fermantasyon ve fermantasyon proseslerine giriş
2) endüstride kullanılacak olan mikroorganizmaların seçimleri
3) Peynir üretimi, et, zeytin, ekmek üretimleri, laktik asit fermantasyonu ve turşu üretimi, şarap ve bira fermantasyonları ve üretim prensipleri, endüstriyel üretimlerde izlenen teknolojik basamaklarını öğrenir
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBu derste öğrencilerin, gıda üretiminde fermentasyon biyokimyası, labaoratuvar, pilot ve sanayi tipi fermentör bileşenleri ve fermentör çeşitleri, scale-up yaklaşımları, endüstriyel mikroorganizmalar ve ürünleri, bu sürece yönelik upstream/downstream yaklaşımları hakkında bilgi sahibi olması beklenmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta 1 Fermantasyon tanımı, tarihi ve fermantasyon proseslerine giriş
2. Hafta 2 Fermantasyon çeşitleri ve mekanizmaları
3. Hafta 3 Endüstriyel fermentasyonlarda kullanılan mikroorganizmalar I
4. Hafta 4 Endüstriyel fermentasyonlarda kullanılan mikroorganizmalar II
5. Hafta 5 Fermente süt ürünleri
6. Hafta 6 Fermente et ürünleri
7. Hafta 7 Sofralık zeytin ve diğer bitkisel fermente gıdalar
8. Hafta 8 Ara sınav
9. Hafta 9 Bira fermentasyonu
10. Hafta 10 Sirke Fermentasyonu ve Turşu Fermentasyonu
11. Hafta 11 Şarap Fermentasyonu
12. Hafta 12 Diğer Fermente Ürünler I
13. Hafta 13 Diğer Fermente Ürünler II
14. Hafta 14 Dünyada üretilen fermente gıdalar
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR? Fermentation Microbiology and Biotechnology, Third Edition, E. M. T. El-Mansi, C. F. A. Bryce, Arnold L. Demain, A.R. Allman, 2012.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİYüz yüze
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık16969
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15454
Laboratuvar
Final Sınavı133
Ödevler16060
Toplam İş Yükü300
Toplam İş Yükü / 3010
Dersin AKTS Kredisi10
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1  X   X   X
P2    X   X
P3  X   X   X
P4    X   X
P5      X
P6  X   X   X
P7  X     X