Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Fermantasyon ve fermantasyon proseslerine giriş 2) endüstride kullanılacak olan mikroorganizmaların seçimleri 3) Peynir üretimi, et, zeytin, ekmek üretimleri, laktik asit fermantasyonu ve turşu üretimi, şarap ve bira fermantasyonları ve üretim prensipleri, endüstriyel üretimlerde izlenen teknolojik basamaklarını öğrenir
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Bu derste öğrencilerin, gıda üretiminde fermentasyon biyokimyası, labaoratuvar, pilot ve sanayi tipi fermentör bileşenleri ve fermentör çeşitleri, scale-up yaklaşımları, endüstriyel mikroorganizmalar ve ürünleri, bu sürece yönelik upstream/downstream yaklaşımları hakkında bilgi sahibi olması beklenmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
1 Fermantasyon tanımı, tarihi ve fermantasyon proseslerine giriş
2. Hafta
2 Fermantasyon çeşitleri ve mekanizmaları
3. Hafta
3 Endüstriyel fermentasyonlarda kullanılan mikroorganizmalar I
4. Hafta
4 Endüstriyel fermentasyonlarda kullanılan mikroorganizmalar II
5. Hafta
5 Fermente süt ürünleri
6. Hafta
6 Fermente et ürünleri
7. Hafta
7 Sofralık zeytin ve diğer bitkisel fermente gıdalar
8. Hafta
8 Ara sınav
9. Hafta
9 Bira fermentasyonu
10. Hafta
10 Sirke Fermentasyonu ve Turşu Fermentasyonu
11. Hafta
11 Şarap Fermentasyonu
12. Hafta
12 Diğer Fermente Ürünler I
13. Hafta
13 Diğer Fermente Ürünler II
14. Hafta
14 Dünyada üretilen fermente gıdalar
15. Hafta
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
? Fermentation Microbiology and Biotechnology, Third Edition, E. M. T. El-Mansi, C. F. A. Bryce, Arnold L. Demain, A.R. Allman, 2012.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Yüz yüze
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Ödev
1
10
Toplam(%)
40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
40
Finalin Başarıya Oranı(%)
60
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
5
70
Final Sınavına Hazırlık
1
69
69
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
54
54
Laboratuvar
Final Sınavı
1
3
3
Ödevler
1
60
60
Toplam İş Yükü
300
Toplam İş Yükü / 30
10
Dersin AKTS Kredisi
10
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ