Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Tekstil ve Moda Tasarımı Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TASARIM VE YARATICILIK TMT452 - 2 + 2 4

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS4
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Mehmet Ada Özdil
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Tasarım ve yaratıcılık kavramlarını kavrar.
2) Tasarımda renk seçimi, renklerin dili ve renk uygulamalarını öğrenir.
3) Dünyada ve Türkiye' deki tasarımcıların ve sanatçıların çalışmalarının tarihsel süreçlerini ve gelişimlerini kavrar.
4) Tasarımın temel ilkelerinden olan; kompozisyon, çizgi, perspektif, kontürleme, ışık gölge, form, denge, yapı bozma, ritim ve renk kullanımını öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIYaratıcılık kavramı tasarım sürecinde etkili olan bir yöntem olarak değerlendirilir. Çözümleyicilik ve bütüne ilişkin parçalar arasında tamamlayıcı bir birliktelik sağlanır. Yeni düzenler kurmak için kavramlara ve imajlara yönelik yapılaşmalar içinde olmak önemsenir. Değerlendirmeler, araştırmalar ve deneyimler aktarılır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Tasarım ve yaratıcılık dersi işleyişi hakkında genel bilgilendirme. Tasarım. Tasarım yapma süreçlerinin genel tablosunun çıkartılması. Moda sektöründe tasarımın öneminin tartışılması. Araç ve gereçlerin belirlenmesi.
2. Hafta Tasarım yapmaya başlamadan önce yardımcı olacak bilgi belge ve araştırmaların yapılması. Moda tahminleri ve kimlik detaylarının incelenmesi. Konu seçimi, araştırma süreçleri, görsel veriler toplama, iyi tasarım örneklerinin incelenmesi ve araştırılması. Tasarımın temel ilkelerinden olan; kompozisyon, çizgi, perspektif, kontürleme, ışık gölge, form, denge, yapı bozma, ritim ve renk kullanımı konularına genel bir açıdan bakma.
3. Hafta Çizginin kullanımı. Tarihsel süreçlerde çizgi kullanımının incelenmesi. Çizgi ile anlatım yöntemleri, çizginin gücü ve önemi. Çizgi ile perspektif oluşturma. Çizgi çalışmaları ve el açma çalışmaları uygulaması. Yalnız çizgi kullanarak resimsel ifadeler oluşturma uygulamalı çalışması.
4. Hafta Eskiz. Tarihsel dönemlerden eskiz kullanımlarına göz atma. Eskiz çizimlerinin tasarım süreçlerindeki önemini anlama. Eskiz ile tasarımın ilk adımlarının doğru bir şekilde başlamasına ve planlı ilerlemesine katkılarını inceleme. Eskiz defteri hazırlama.
5. Hafta Kompozisyon. Kompozisyon oluşturmada kullanılan temel kuralların incelenmesi. Kompozisyonun izleyici üzerindeki psikolojik etkileri. Çeşitli tasarımcıların kompozisyon kullanımlarını inceleme ve buradan yola çıkarak kolaj veya asamblaj çalışmaları inceleme ve uygulama.
6. Hafta Işık ve gölge. Işık ve gölgenin kullanım ve yapılış teknikleri. Tarihsel süreçlerde ışık kullanımının incelenmesi. Işık ve gölgenin tasarıma kattığı derinlik ve boyut algısını anlama ve araştırma. Siyah beyaz çizimlerde ve renkli çizimlerde ışık ve gölgeleme. Gölgeleme alışması uygulaması yapma.
7. Hafta Form. Işık ve gölge uygulamalarıyla formun kullanımı. Formun tasarımlarda kullanımı ve formsal dengelerin oluşturulması. Yaratıcılık. Yaratıcılığın geliştirilmesi.
8. Hafta Tasarımda denge. Tasarımlarda dengenin kurulması ve bozulması. Tasarımlarda dengenin kullanımının işlevini görmek ve çalışmalarda kullanımı. Işık, renk, çizgi gibi farklı denge unsurlarının ayrı ayrı incelenmesi ve uygulanması. Tarz oluşturma çalışmaları ve dengeli bir tarzın detaylarının incelenmesi.
9. Hafta Tasarımda ritim ve dokunun tanımlanması ve kullanımı. Farklı ritim çalışmaları ve doku kullanımlarının araştırıp, öğrenip, tasarımlarda kullanma yöntemlerini geliştirmek. Tekrarların tasarımlara etkilerini araştırmak.
10. Hafta Sulu boya, akrilik boya gibi farklı boya türleri arasındaki teknik farklılıklar nelerdir? Boya kullanımı teknikleri uygulaması. Renklerle form oluşturma teknikleri. Fırça ve kalem seçimleri.
11. Hafta Tasarımda renk seçimi, renklerin dili ve renk uygulamaları. Rengin insan üzerindeki psikolojik etkileri. Renkte zıtlık, uyum ve geçişin tanımı ve uygulanması. Renk kullanımında yüzdeler ve dağılımlar.
12. Hafta Rakursi. Çizimde rakursinin önemi ve uygulama teknikleri. Rakursiyi sıkça kullanan tasarımcıların araştırılması ve incelenmesi.
13. Hafta Yapı bozma. Tasarımlarda yapı bozma şekillerinin incelenmesi ve araştırılması. Yapı bozmanın yaratacağı etkilerin ve anlatımımızı güçlendirmesinin incelenmesi ve tasarımlarda uygulanması.
14. Hafta Dünyada ve Türkiye' de ki tasarımcıların ve sanatçıların çalışmalarının tarihsel süreçleri ve gelişimlerine genel bir bakış, tasarımın tarihsel gelişmeleri. Ders bünyesinde yapılan tüm çizim çalışmalarının son gözden geçirmelerinin yapılması ve sınava son hazırlıklar.
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARBerger, J. (2016). Görme Biçimleri. Metis Yayıncılık.
Ders notları ve videolar.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Örnek Olay İncelemesi,Eğitim-Uygulama,Proje,Rapor Hazırlama,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14114
Final Sınavına Hazırlık717
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık717
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler14228
Toplam İş Yükü116
Toplam İş Yükü / 303,86
Dersin AKTS Kredisi4
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1  X   X     X
P2       
P3       
P4      X   X
P5  X   X   X   X
P6       
P7       
P8      X  
P9       
P10      X  
P11       
P12    X     X
P13       
P14      X  
P15    X     X
P16       
P17        X
P18  X     X  
P19        X
P20    X     X
P21