DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | -
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Dünya mutfaklarını tanıyabilir. 2) Dünya mutfak kültürleri hakkında temek bilgilere sahip olur. 3) Çeşitli mutfak kültürlerindeki pişirme yöntemlerini tanımlar. 4) Çeşitli mutfak kültürlerindeki kullanılan ürün ve malzemeleri tanımlar. 5) Dünya mutfak ku?ltu?rlerini, beslenme, yiyecek hazırlama ve tu?ketim alışkanlıklarını o?g?renir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Bu ders gastronomi ve ilgili temel kavramlar, gastronominin bilimsel gelişimi, dünya mutfaklarının genel çerçevesi ve bu mutfaklarda kullanılan malzemeler, yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar, mutfaklara has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumu ve organizasyonu konularından oluşmaktadır . |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Mutfağın Gelişimi | 2. Hafta | Modern Mutfak Anlayışı | 3. Hafta | Temel Sos, Fond ve Bağlayıcılar | 4. Hafta | Büyük Mutfak Kültürleri | 5. Hafta | Türk Mutfağı | 6. Hafta | Fransız Mutfağı | 7. Hafta | İtalyan Mutfağı | 8. Hafta | ARA SINAV | 9. Hafta | Çin Mutfağı | 10. Hafta | Japon Mutfağı | 11. Hafta | Rus Mutfağı | 12. Hafta | Diğer Mutfak Kültürleri | 13. Hafta | Tekrar | 14. Hafta | Genel Değerlendirme |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | International Cuisine, "Jeremy Macveigh" |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Toplam(%) | | 40 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 40 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 60 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 3 | 42 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 40 | 40 | Ders Saati | 13 | 3 | 39 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 25 | 25 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | | | | Toplam İş Yükü | | | 149 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 4,96 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |