DERSİN TÜRÜ | Zorunlu |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | 4 |
YARIYIL | Yedinci Yarıyıl (Güz) |
AKTS | 4 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Doktor Öğretim Üyesi Merve Öksüz
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Bitki ve hayvanların evcilleştirilme süreçlerini açıklar. 2) Ateşin bulunmasından modern mutfağa geçiş sürecindeki tarihi kırılmaları bilir ve yorumlar. 3) Yeni dünya ve eski dünya yiyeceklerini bilir ve bunun ülkelerin mutfak kültürlerini nasıl şekillendirdiğini analiz eder. 4) Besinin küreselleşmesi sürecindeki önemli tarihi olayları kronolojik olarak sıralar. 5) Yemek ve insan ilişkilerini kavrar. 6) Yiyeceğin örüntülü olduğu diğer disiplinleri analiz eder. 7) Gastronomi ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Bu derste yiyecek üretimi ve tüketiminin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişim süreci içinde incelenmesi amaçlanır. Rönesans döneminden günümüze kadar Avrupa ve Dünya mutfak kültürlerine yer verilir. Endüstri devriminden günümüze üretim sistemlerinin geçirdiği değişim ve gastronomi üzerine etkileri incelenir. Yiyecek üretimi ve tüketimi ile ilgili olarak bireysel ve sosyal açılardan ortaya çıkan değişiklikler hakkında bilgi verilir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Gastronomi ile ilgili genel kavramlar | 2. Hafta | Antik dönem: Ateşin bulunması ve tarım | 3. Hafta | Tarih öncesi Akdeniz'de tarım (Üzüm, Zeytin, Şarap) | 4. Hafta | İmparatorluk dönemlerinde Saray Mutfağı (500-1453), ekmek ve kahve | 5. Hafta | Amerika'nın keşfi ve yeni yiyecekler (patates, mısır çikolata vb.) | 6. Hafta | Sanayi devrimi ve Yenilikçi mutfaklar | 7. Hafta | Salgın hastalıkların ve iç savaşların gıda hareketliliğine etkisi (1850-1900) | 8. Hafta | Ara sınav | 9. Hafta | Afrika ve Asya örüntüsü: Yerli ve koloni mutfağı | 10. Hafta | I. Dünya Savaşı: Göçmenler, yasaklar ve klasik mutfak | 11. Hafta | Soğuk Savaş ve Hızlı Mutfak (1950'li yıllar) | 12. Hafta | 1970: Yiyecek içecek sektöründe yaşanan köklü değişimler | 13. Hafta | 1980: Yiyecek ve politika | 14. Hafta | 1990: Yemek imparatorluğu ve şefler | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | Dittmer P.R. and Keefe J.D., 2009. Principles of Food, Beverage and Labor Cost Controls. Ninth Edition. Wiley Bode, S., 2003. Successful Catering. Managing the Catering Operation for Maximum Profit. Atlantic Publishing Group, Inc. Beşirli, H., 2012. Yemek Sosyolojisi. Phoenix Yayınevi. Ankara. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Ödev | 1 | 20 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | 2 | 1 | 2 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 3 | 42 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 15 | 15 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 15 | 15 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ödevler | | | | Toplam İş Yükü | | | 118 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 3,93 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 4 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |