Anasayfa  »  Ticari Bilimler Fakültesi »  Turizm İşletmeciliği Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GASTRONOMİ VE YİYECEK İÇECEK TARİHİ TRZ407 Yedinci Yarıyıl (Güz) 3 + 0 4

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI4
YARIYILYedinci Yarıyıl (Güz)
AKTS4
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Merve Öksüz
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Bitki ve hayvanların evcilleştirilme süreçlerini açıklar.
2) Ateşin bulunmasından modern mutfağa geçiş sürecindeki tarihi kırılmaları bilir ve yorumlar.
3) Yeni dünya ve eski dünya yiyeceklerini bilir ve bunun ülkelerin mutfak kültürlerini nasıl şekillendirdiğini analiz eder.
4) Besinin küreselleşmesi sürecindeki önemli tarihi olayları kronolojik olarak sıralar.
5) Yemek ve insan ilişkilerini kavrar.
6) Yiyeceğin örüntülü olduğu diğer disiplinleri analiz eder.
7) Gastronomi ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIBu derste yiyecek üretimi ve tüketiminin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişim süreci içinde incelenmesi amaçlanır. Rönesans döneminden günümüze kadar Avrupa ve Dünya mutfak kültürlerine yer verilir. Endüstri devriminden günümüze üretim sistemlerinin geçirdiği değişim ve gastronomi üzerine etkileri incelenir. Yiyecek üretimi ve tüketimi ile ilgili olarak bireysel ve sosyal açılardan ortaya çıkan değişiklikler hakkında bilgi verilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Gastronomi ile ilgili genel kavramlar
2. Hafta Antik dönem: Ateşin bulunması ve tarım
3. Hafta Tarih öncesi Akdeniz'de tarım (Üzüm, Zeytin, Şarap)
4. Hafta İmparatorluk dönemlerinde Saray Mutfağı (500-1453), ekmek ve kahve
5. Hafta Amerika'nın keşfi ve yeni yiyecekler (patates, mısır çikolata vb.)
6. Hafta Sanayi devrimi ve Yenilikçi mutfaklar
7. Hafta Salgın hastalıkların ve iç savaşların gıda hareketliliğine etkisi (1850-1900)
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Afrika ve Asya örüntüsü: Yerli ve koloni mutfağı
10. Hafta I. Dünya Savaşı: Göçmenler, yasaklar ve klasik mutfak
11. Hafta Soğuk Savaş ve Hızlı Mutfak (1950'li yıllar)
12. Hafta 1970: Yiyecek içecek sektöründe yaşanan köklü değişimler
13. Hafta 1980: Yiyecek ve politika
14. Hafta 1990: Yemek imparatorluğu ve şefler
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARDittmer P.R. and Keefe J.D., 2009. Principles of Food, Beverage and Labor Cost Controls. Ninth Edition. Wiley
Bode, S., 2003. Successful Catering. Managing the Catering Operation for Maximum Profit. Atlantic Publishing Group, Inc.
Beşirli, H., 2012. Yemek Sosyolojisi. Phoenix Yayınevi. Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık212
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14342
Final Sınavına Hazırlık11515
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler
Toplam İş Yükü118
Toplam İş Yükü / 303,93
Dersin AKTS Kredisi4
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7
P1             
P2  X   X   X   X   X    
P3             
P4             
P5             
P6          X   X  
P7            X   X
P8             
P9