DERSİN TÜRÜ | Zorunlu |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | 3 |
YARIYIL | Beşinci Yarıyıl (Güz) |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Doçent Doktor Burcu Gürol
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Maliyet kavramlarını açıklar. 2) Turizm işletmelerinin maliyet unsurlarını bilir ve yönetimini gerçekleştirir. 3) Karma maliyetleri bilir ve ayırım yöntemlerini uygular. 4) Turizm işletmelerinde maliyetlerin dağıtımını yapar. 5) Turizm işletmelerinin maliyet - kara geçiş analizlerini yapar. 6) Turizm işletmelerinde etkinlik ve maliyet kararları alma becerisi geliştirir. 7) Turizm işletmelerinin satış analizlerini yapar. 8) Turizm işletmelerinde yüksek maliyetleri saptayabilir ve bu konuda gerekli önlemleri alır.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Ders kapsamında; ve otel işletmelerinde hizmet sunmak için gereken satın almalar ve bu satın alımlar sonucu ortaya çıkan maliyetlerin denetlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması süreçleri işlenecektir. Ayrıca, stok değerleme yöntemleri ve bunların uygulamalı örnekleri de ders içeriğinde işlenecektir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Maliyet kavramları | 2. Hafta | Otel muhasebesi kapsamında maliyet unsurları | 3. Hafta | Otel işletmelerinde maliyet yönetimi | 4. Hafta | Otel işletmelerinde maliyet yönetimi | 5. Hafta | Karma maliyetler ve ayırım yöntemleri | 6. Hafta | Otel işletmelerinde maliyetlerin dağıtımı | 7. Hafta | Otel işletmelerinde maliyet - kara geçiş analizleri | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Otel işletmelerinde etkinlik - maliyet kararları | 10. Hafta | Otel işletmelerinde maliyet - satış ilişkisi analizleri | 11. Hafta | Otel işletmelerinde kara geçiş noktası analizi | 12. Hafta | Otel işletmelerinde satış analizleri | 13. Hafta | Otel işletmelerinde yüksek maliyetler ve bu konuda alınacak önlemler | 14. Hafta | Otel işletmelerinde yüksek maliyetler ve bu konuda alınacak önlemler |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Prof. Dr. Alparslan Usal,Doç. Dr. Osman Avşar Kurgun Otel Yönetim Muhasebesi, Doç. Dr. Adnan Türksoy Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Yılmaz
|
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım, Eğitim-Uygulama, Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Mini-Sınav | 1 | 10 | Proje | 1 | 10 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | 2 | 8 | 16 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 1 | 14 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 35 | 35 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 30 | 30 | Laboratuvar | | | | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ödevler | 2 | 4 | 8 | Toplam İş Yükü | | | 147 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 4,9 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |