Anasayfa  »  Ticari Bilimler Fakültesi »  Turizm İşletmeciliği Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TURİZM İŞLETMELERİNDE MALİYET YÖNETİMİ TRZ307 Beşinci Yarıyıl (Güz) 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI3
YARIYILBeşinci Yarıyıl (Güz)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Burcu Gürol
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Maliyet kavramlarını açıklar.
2) Turizm işletmelerinin maliyet unsurlarını bilir ve yönetimini gerçekleştirir.
3) Karma maliyetleri bilir ve ayırım yöntemlerini uygular.
4) Turizm işletmelerinde maliyetlerin dağıtımını yapar.
5) Turizm işletmelerinin maliyet - kara geçiş analizlerini yapar.
6) Turizm işletmelerinde etkinlik ve maliyet kararları alma becerisi geliştirir.
7) Turizm işletmelerinin satış analizlerini yapar.
8) Turizm işletmelerinde yüksek maliyetleri saptayabilir ve bu konuda gerekli önlemleri alır.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIDers kapsamında; ve otel işletmelerinde hizmet sunmak için gereken satın almalar ve bu satın alımlar sonucu ortaya çıkan maliyetlerin denetlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması süreçleri işlenecektir. Ayrıca, stok değerleme yöntemleri ve bunların uygulamalı örnekleri de ders içeriğinde işlenecektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Maliyet kavramları
2. Hafta Otel muhasebesi kapsamında maliyet unsurları
3. Hafta Otel işletmelerinde maliyet yönetimi
4. Hafta Otel işletmelerinde maliyet yönetimi
5. Hafta Karma maliyetler ve ayırım yöntemleri
6. Hafta Otel işletmelerinde maliyetlerin dağıtımı
7. Hafta Otel işletmelerinde maliyet - kara geçiş analizleri
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Otel işletmelerinde etkinlik - maliyet kararları
10. Hafta Otel işletmelerinde maliyet - satış ilişkisi analizleri
11. Hafta Otel işletmelerinde kara geçiş noktası analizi
12. Hafta Otel işletmelerinde satış analizleri
13. Hafta Otel işletmelerinde yüksek maliyetler ve bu konuda alınacak önlemler
14. Hafta Otel işletmelerinde yüksek maliyetler ve bu konuda alınacak önlemler
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARTurizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Prof. Dr. Alparslan Usal,Doç. Dr. Osman Avşar Kurgun
Otel Yönetim Muhasebesi, Doç. Dr. Adnan Türksoy
Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Yılmaz
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım, Eğitim-Uygulama, Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Mini-Sınav110
Proje110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık2816
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14114
Final Sınavına Hazırlık13535
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık13030
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler248
Toplam İş Yükü147
Toplam İş Yükü / 304,9
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7Ö8
P1  X   X   X   X   X   X   X   X
P2               
P3               
P4        X   X   X   X  
P5               
P6  X   X   X   X   X   X   X   X
P7               
P8               
P9