Anasayfa  »  Ticari Bilimler Fakültesi »  Turizm İşletmeciliği Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ TRZ204 Dördüncü Yarıyıl (Bahar) 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI2
YARIYILDördüncü Yarıyıl (Bahar)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Ayhan Gökdemir
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Yiyecek içecek üretimi ve servisine giriş ve temel prensipleri açıklayabilir.
2) Mutfak / servis personeli ile ilgili temel bilgiler ve yiyecek içecek işletmelerinde hijyen, güvenlik ve ilk yardım gereksinimleri karşılayacak biçimde bir bilgi sahibi olur.
3) Yiyecek içecek işletmelerinde yönetim ve organizasyon konularını açıklar.
4) Mutfak / servis departmanında kullanılan fiziki alan ve malzemeleri bilir.
5) Mutfak / servis hizmetleri ile ilgili temel bilgiler ve uluslararası mutfak literatürünü bilir.
6) Temel servis teknikleri ve taşıma usulleri / uluslar arası mutfaklarda uygulanan kesme / doğrama yöntemleri ile temel pişirme teknikleri bilir.
7) Servis öncesi hazırlıklar / uygulama mutfağında temel et sularının tanıtılması ve beyaz et suyunun hazırlığı, üretimi ve muhafazasını bilir.
8) Mönüler ve mönü planlaması / uygulama mutfağında balık ve tavuk et suyunun hazırlığı, üretimi ve muhafazası konularını bilir.
9) Konuğa servis uygulamaları / uygulama mutfağında temel kahverengi et suyunun hazırlığı, üretimi ve muhafazası konularını bilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIMutfak ve servis organizasyonu; mutfak ve serviste kullanılan araç ve gereçler; gıda maddeleri; hijyen; yiyecek ve içeceklerin satın alınması, teslimi, depolanması, hazırlanması; üretim ve servis yöntemleri, mönü planlama ve fiyatlandırma, yiyecek ve içecek maliyet kontrolü.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Uluslararası ve ulusal yiyecek üretim ve servis kavram ve türleri
2. Hafta Devam
3. Hafta Mutfak ve restoran yönetim ve organizasyon yapısı
4. Hafta Mutfak ve restoran yönetim ve organizasyon yapısı (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
5. Hafta Mutfak ve servis araç, gereç ve ekipmanları (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
6. Hafta Mutfakta kullanılan gıda maddeleri (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
7. Hafta Mutfak ve servis alanları hijyen ve temizlik koşulları (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Yiyecek ve içeceklerin satın alınması, teslimi, depolanması, hazırlanması, üretim ve servis yöntemleri (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
10. Hafta Yiyecek ve içeceklerin satın alınması, teslimi, depolanması, hazırlanması, üretim ve servis yöntemleri (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
11. Hafta Üretim yöntemleri (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
12. Hafta Mönü planlama ve fiyatlandırma teknikleri (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
13. Hafta Yiyecek ve içecek maliyet kontrolü teknikleri
14. Hafta Değerlendirme
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARGökdemir, Ayhan (2009), Mutfak Hizmetleri yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık.

Bloom, Thomas A. ve Johnathan Robinette (1991), Cooking At The Academy, California: Culinary Academy.

Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde servis tekniği ve uygulamaları, Doç.Dr. Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009

Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde servis tekniği ve yönetimi, Yrd.Doç.Dr. Yaşar YILMAZ, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008

Yiyecek ve içecek servisi, Turizm Bakanlığı, Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü, Ankara, 1995
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım, Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Mini-Sınav110
Proje110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık2816
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14114
Final Sınavına Hazırlık13535
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık13030
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler248
Toplam İş Yükü147
Toplam İş Yükü / 304,9
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7Ö8Ö9
P1  X   X   X   X          
P2                 
P3                 
P4                 
P5      X   X       X   X  
P6  X   X   X   X   X   X   X   X   X
P7                 
P8                 
P9