Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Yiyecek içecek üretimi ve servisine giriş ve temel prensipleri açıklayabilir. 2) Mutfak / servis personeli ile ilgili temel bilgiler ve yiyecek içecek işletmelerinde hijyen, güvenlik ve ilk yardım gereksinimleri karşılayacak biçimde bir bilgi sahibi olur. 3) Yiyecek içecek işletmelerinde yönetim ve organizasyon konularını açıklar. 4) Mutfak / servis departmanında kullanılan fiziki alan ve malzemeleri bilir. 5) Mutfak / servis hizmetleri ile ilgili temel bilgiler ve uluslararası mutfak literatürünü bilir. 6) Temel servis teknikleri ve taşıma usulleri / uluslar arası mutfaklarda uygulanan kesme / doğrama yöntemleri ile temel pişirme teknikleri bilir. 7) Servis öncesi hazırlıklar / uygulama mutfağında temel et sularının tanıtılması ve beyaz et suyunun hazırlığı, üretimi ve muhafazasını bilir. 8) Mönüler ve mönü planlaması / uygulama mutfağında balık ve tavuk et suyunun hazırlığı, üretimi ve muhafazası konularını bilir. 9) Konuğa servis uygulamaları / uygulama mutfağında temel kahverengi et suyunun hazırlığı, üretimi ve muhafazası konularını bilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Mutfak ve servis organizasyonu; mutfak ve serviste kullanılan araç ve gereçler; gıda maddeleri; hijyen; yiyecek ve içeceklerin satın alınması, teslimi, depolanması, hazırlanması; üretim ve servis yöntemleri, mönü planlama ve fiyatlandırma, yiyecek ve içecek maliyet kontrolü.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Uluslararası ve ulusal yiyecek üretim ve servis kavram ve türleri
2. Hafta
Devam
3. Hafta
Mutfak ve restoran yönetim ve organizasyon yapısı
4. Hafta
Mutfak ve restoran yönetim ve organizasyon yapısı (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
5. Hafta
Mutfak ve servis araç, gereç ve ekipmanları (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
6. Hafta
Mutfakta kullanılan gıda maddeleri (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
7. Hafta
Mutfak ve servis alanları hijyen ve temizlik koşulları (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
8. Hafta
Ara sınav
9. Hafta
Yiyecek ve içeceklerin satın alınması, teslimi, depolanması, hazırlanması, üretim ve servis yöntemleri (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
10. Hafta
Yiyecek ve içeceklerin satın alınması, teslimi, depolanması, hazırlanması, üretim ve servis yöntemleri (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
11. Hafta
Üretim yöntemleri (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)
12. Hafta
Mönü planlama ve fiyatlandırma teknikleri (uygulama-Patalya Thermal Resort Hotel Kızılcahamam)