DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Doktor Öğretim Üyesi Serhat Koçoğlu
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Meyve ve sebzelerin bileşimleri hakkında bilgiye sahiptir. 2) Meyve ve Sebzeleri Üretime Hazırlama konusunda bilgi sahibidir. 3) Konserve üretiminde kullanılacak meyve ve sebzelerin özelliklerini bilir. 4) Konserve üretimiyle ilgili tüm aşamaları bilir. 5) Salça ve ketçap üretimi ile ilgili genel bilgilere sahiptir. 6) Reçel ve marmelat üretimiyle ilgili bilgi sahibidir. 7) Kurutulmuş meyve ve sebzeler hakkında bilgi edinir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Bu ders ile öğrencilere; meyve ve sebzelerin başlıca özellikleri ile konserve, meyve suyu, salça, reçel-marmelat üretimi ve meyvesebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazası gibi konularda gerekli yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Meyve ve Sebzelerin Bileşimleri | 2. Hafta | Meyve, sebze ve ürünlerinin bozulma nedenleri | 3. Hafta | Farklı meyve ve sebzelerin depolama koşulları, Meyve ve sebzelerin soğukta depolanması, Kontrollü atmosferde depolama | 4. Hafta | Çeşitli meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza yöntemleri, Dondurarak muhafaza sırasında meydana gelen değişimler | 5. Hafta | Meyve ve Sebzelere uygulanan ön işlemler | 6. Hafta | Konserve üretim teknolojisi | 7. Hafta | Çeşitli meyve ve sebze konservelerinin üretimi | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Salça ve ketçap üretim teknolojisi | 10. Hafta | Berrak ve bulanık meyve suyu üretim teknolojisi, bozulmalar ve depolama koşulları | 11. Hafta | Reçel ve marmelat üretim teknolojisi | 12. Hafta | Meyve ve sebzelerin kurutulması, kurutma yöntemleri | 13. Hafta | Kurutulmuş ürünlerde meydana gelen bozulmalar, depolama koşulları | 14. Hafta | Genel tekrar ve sınava hazırlık |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | Cemeroğlu, B.,2009,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi I-II. Megep Kaynakları.
|
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Ödev | 1 | 20 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 4 | 56 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 12 | 12 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 12 | 12 | Laboratuvar | 0 | 0 | 0 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 1 | 24 | 24 | Toplam İş Yükü | | | 150 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 5 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |