DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Öğretim Görevlisi Elif Şeyma Bağdat
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini bilir. 2) Üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri bilir. 3) Isıtma, dehidrasyon ve evaporasyon sistemlerini bilir. 4) Sınıflama, ayırma, ambalajlama ve temizleme sistemlerini bilir. 5) Fabrika kurulumu hakkında bilgi sahibi olur.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Gıdaların fiziksel özellikleri, gıdalarda ham madde tartma ve ölçme makineleri gıdalarda akış olayı ve çeşitleri, ham madde akış işlemlerinin nasıl yapıldığı, işlemlerinin genel prensipleri, işlem makinelerinin özellikleri hakkında bilgi verir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkeler | 2. Hafta | Hammadde hazırlık makineleri (Tartma ve Ölçme Aletleri Tasıma ve İletim Düzenleri, Gıda Ön İşlem ve Temizlik Makineleri | 3. Hafta | Sınıflama ve Ayırma Makineleri , Karıştırma Makineleri | 4. Hafta | Isı Aktarım Düzenekleri | 5. Hafta | Evaporatörler (Buharlaştırıcılar), Deaeratörler(Hava Çıkarıcılar), Deodorizatörler (Koku Alıcılar), Kondensörler(Yoğuşturucular) | 6. Hafta | Haşlama Makineleri ve Ekipmanları, Pişirme veya Kavurma Makine ve Ekipmanları, Kızartma Makine ve Ekipmanları | 7. Hafta | Işınlama (Soğuk Sterilizasyon) Teknik ve Tesisleri, Ohmik Isıtma Sistem ve Ekipmanları | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Yüksek Basınç Makine ve Ekipmanları, Titreşimli Elektrik Alanı Uygulamaları | 10. Hafta | Kurutma işlemi ve Dehidrasyon sistemleri | 11. Hafta | Ambalaj ve Ambalajlama Makineleri | 12. Hafta | Sistem temizliği ve otomasyon | 13. Hafta | Fabrika kuruluş teknikleri | 14. Hafta | Fabrika kuruluş teknikleri |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | Gıda Endüstri Makinaları, Prof. Saldamlı Genişletilmiş 2 .baskı 563 sayfa. Basım Yılı:2004. Megep ders notları. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Ödev | 1 | 20 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 4 | 56 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 12 | 12 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 12 | 12 | Laboratuvar | 0 | 0 | 0 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 1 | 24 | 24 | Toplam İş Yükü | | | 150 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 5 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |