DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Doktor Öğretim Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Fermantasyon ve fermantasyon proseslerine giriş 2) endüstride kullanılacak olan mikroorganizmaların seçimleri 3) Peynir üretimi, et, zeytin, ekmek üretimleri, laktik asit fermantasyonu ve turşu üretimi, şarap ve bira fermantasyonları ve üretim prensipleri, endüstriyel üretimlerde izlenen teknolojik basamaklarını öğrenir
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Peynir üretimi, et, zeytin, ekmek üretimleri, laktik asit fermantasyonu ve turşu üretimi, şarap ve bira fermantasyonları ve üretim prensipleri, endüstriyel üretimlerde izlenen teknolojik basamakları |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Fermantasyon tanımı, tarihi ve fermantasyon proseslerine giriş | 2. Hafta | Fermantasyon çeşitleri ve mekanizmaları | 3. Hafta | Endüstriyel fermentasyonlarda kullanılan mikroorganizmalar | 4. Hafta | Endüstriyel fermentasyonlarda kullanılan mikroorganizmalar | 5. Hafta | Fermente süt ürünleri | 6. Hafta | Fermente et ürünleri | 7. Hafta | Sofralık zeytin ve diğer bitkisel fermente gıdalar | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Bira fermentasyonu | 10. Hafta | Sirke Fermentasyonu ve Turşu Fermentasyonu | 11. Hafta | Şarap Fermentasyonu | 12. Hafta | Diğer Fermente Ürünler | 13. Hafta | Diğer Fermente Ürünler | 14. Hafta | Dünyada üretilen fermente gıdalar |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | PAMİR M. H. 1985 Fermantasyon Mikrobiyolojisi, Ankara Ünv. Aran N. 2014 Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Diğer |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 30 | Ödev | 1 | 20 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 4 | 56 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 12 | 12 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 12 | 12 | Laboratuvar | 0 | 0 | 0 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 1 | 24 | 24 | Toplam İş Yükü | | | 150 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 5 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |