Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) İçki teknolojisi ve bar yönetimine ilişkin kavramları tanımlar. 2) Bar personelini tanır, personelinin sahip olması gereken özellikleri ve sorumlulukları açıklar. 3) İçki servisi metotlarını bilir ve uygular. 4) İçkilerin yapılışı depolanması ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. 5) Bar yönetimi ile ilgili konuları bilir ve uygular.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Öğrencilerin içecek teknolojisi ve bar yönetimi konusundaki bilgi ve beceri düzeylerini, analiz ve sentez yeteneklerini uygulamalı olarak geliştirmeleri hedeflenmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
İçki teknolojisine ve Bar Yönetimine Giriş ve Temel Prensipler
2. Hafta
Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Hakkında Genel Bilgiler
3. Hafta
Alkol ve İçki Üretim Yöntemleri
4. Hafta
Mayalanma Yoluyla Üretilen İçkiler
5. Hafta
Damıtma Yoluyla Üretilen İçkiler
6. Hafta
Şarap Üretimi, Çeşitleri ve Servisi
7. Hafta
Kokteyl Yapım Sunum ve Çeşitleri
8. Hafta
Ara Sınavı
9. Hafta
Bar Hakkında Genel Bilgiler ve Barın Tanıtımı
10. Hafta
Bar İşletmeciliği ve Teknikleri
11. Hafta
Bar Personelinin Özellikleri ve Görevleri
12. Hafta
Barda Kullanılan Bardaklar ile Bunların Temizliği
13. Hafta
Barda Kullanılan Araç Gereçler ile Bunların Temizliği ve Bakımı
14. Hafta
Barda Stok Kontrolü
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Aktaş, Ahmet ve Özdemir Bahattin (2005), İçki Teknolojisi, Ankara: Detay Yayıncılık. 2. Özgür, Baki, (2006), Bar ve Kokteyller, Ankara: Detay Yayıncılık 3. Doç.Dr. Alptekin Sökmen, (2009), Konaklama ve yiyecek içeçecek işletmelerinde servis tekniği ve uygulamaları, Detay yayıncılık, Ankara,. 4. Yrd.Doç.Dr. Yaşar YILMAZ, (2008), Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde servis tekniği ve yönetimi, , Detay Yayıncılık, Ankara, 5. Gülal Mihrinur, (1996), Bar Yönetimi ve Restoran Operasyonları, Aydın
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Ödev
1
10
Uygulama/Pratik
1
10
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık
1
50
50
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
50
50
Laboratuvar
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
Toplam İş Yükü
144
Toplam İş Yükü / 30
4,8
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ