Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
İÇECEK TEKNOLOJİSİ VE BAR YÖNETİMİ TUSE260 - 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) İçki teknolojisi ve bar yönetimine ilişkin kavramları tanımlar.
2) Bar personelini tanır, personelinin sahip olması gereken özellikleri ve sorumlulukları açıklar.
3) İçki servisi metotlarını bilir ve uygular.
4) İçkilerin yapılışı depolanması ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
5) Bar yönetimi ile ilgili konuları bilir ve uygular.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIÖğrencilerin içecek teknolojisi ve bar yönetimi konusundaki bilgi ve beceri düzeylerini, analiz ve sentez yeteneklerini uygulamalı olarak geliştirmeleri hedeflenmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta İçki teknolojisine ve Bar Yönetimine Giriş ve Temel Prensipler
2. Hafta Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Hakkında Genel Bilgiler
3. Hafta Alkol ve İçki Üretim Yöntemleri
4. Hafta Mayalanma Yoluyla Üretilen İçkiler
5. Hafta Damıtma Yoluyla Üretilen İçkiler
6. Hafta Şarap Üretimi, Çeşitleri ve Servisi
7. Hafta Kokteyl Yapım Sunum ve Çeşitleri
8. Hafta Ara Sınavı
9. Hafta Bar Hakkında Genel Bilgiler ve Barın Tanıtımı
10. Hafta Bar İşletmeciliği ve Teknikleri
11. Hafta Bar Personelinin Özellikleri ve Görevleri
12. Hafta Barda Kullanılan Bardaklar ile Bunların Temizliği
13. Hafta Barda Kullanılan Araç Gereçler ile Bunların Temizliği ve Bakımı
14. Hafta Barda Stok Kontrolü
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Aktaş, Ahmet ve Özdemir Bahattin (2005), İçki Teknolojisi, Ankara: Detay Yayıncılık.
2. Özgür, Baki, (2006), Bar ve Kokteyller, Ankara: Detay Yayıncılık
3. Doç.Dr. Alptekin Sökmen, (2009), Konaklama ve yiyecek içeçecek işletmelerinde servis tekniği ve uygulamaları, Detay yayıncılık, Ankara,.
4. Yrd.Doç.Dr. Yaşar YILMAZ, (2008), Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde servis tekniği ve yönetimi, , Detay Yayıncılık, Ankara,
5. Gülal Mihrinur, (1996), Bar Yönetimi ve Restoran Operasyonları, Aydın
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Uygulama/Pratik110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık15050
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15050
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler
Toplam İş Yükü144
Toplam İş Yükü / 304,8
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X   X   X   X
P2         
P3         
P4         
P5         
P6         
P7         
P8         
P9         
P10         
P11      X   X  
P12         
P13