Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
TURİZM İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ TUSE254 - 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi İsmail Bozkurt
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Otel işletmelerinde maliyet kalemlerini ve ilgili kavramları öğrenebilir
2) Otel işletmelerinde maliyeti etkileyen faktörleri kavrayabilir
3) Yiyecek-içecek maliyet döngüsünü kavrayabilir
4) Odalar bölümü maliyet hesaplamalarını yapabilme
5) Odalar bölümü satış fiyatı hesaplamaları yapabilme
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIOtel işletmelerinde maliyet çalışmaları ve maliyet hesap işlemlerinin gerek odalar, gerekse yiyecek-içecek bölümleri kapsamında bu sektörde görev alacak öğrencilere tanıtımı ve öğretilmesi amaçlanmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Ders kapsamı işleyişi ve değerlendirme hakkında genel bilgiler
2. Hafta Otelcilik Endüstrisi Gelişimi ve Kavramsal Bilgiler
3. Hafta Otel işletmelerinin yönetim, planlama ve organizasyon şekilleri
4. Hafta Otel işletmelerinde maliyeti etkileyen faktörler (Genel Tekrar, Quiz)
5. Hafta Yiyecek-İçecek Bölümü Maliyet Döngüsü
6. Hafta Yiyecek-İçecek Bölümü Maliyet Hesaplamaları
7. Hafta Genel Tekrar
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Odalar Bölümü Döngüsü
10. Hafta Odalar Bölümü Maliyet Hesaplamaları
11. Hafta Odalar Bölümü Maliyet Hesaplamaları
12. Hafta Odalar Bölümü Satış Fiyatı ve Karlılık Hesaplamaları (Genel Tekrar, Quiz)
13. Hafta Odalar Bölümü Satış Fiyatı ve Karlılık Hesaplamaları
14. Hafta Genel Tekrar
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARSarıışık, M. (2021). YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ Kavramlar, Uygulamalar ve Örnekler, 2. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
Sökmen, Alptekin (2011), Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, 6. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
Usal, A. ve Kurgun, O. A. (2006), Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, 3. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
Yılmaz, Yaşar (2005), Yiyecek&İçecek Maliyet Kontrolü, Ankara: Detay Yayıncılık.
Ninemeier, Jack D. (2000), Food and Beverage Management, Third Edition, Michigan: Educational Institute of the AHLA.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık15050
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık15050
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler
Toplam İş Yükü144
Toplam İş Yükü / 304,8
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X   X   X   X
P2  X   X   X   X   X
P3         
P4         
P5         
P6         
P7         
P8         
P9         
P10         
P11         
P12         
P13