Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Otel işletmelerinde maliyet kalemlerini ve ilgili kavramları öğrenir. 2) Otel işletmelerinde maliyeti etkileyen faktörleri kavrar 3) Yiyecek-içecek maliyet döngüsünü kavrar. 4) Odalar bölümü maliyet hesaplamalarını yapar. 5) Odalar bölümü satış fiyatı hesaplamaları yapar
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Otel işletmelerinde maliyet çalışmaları ve maliyet hesap işlemlerinin gerek odalar, gerekse yiyecek-içecek bölümleri kapsamında bu sektörde görev alacak öğrencilere tanıtımı ve öğretilmesi amaçlanmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Ders kapsamı işleyişi ve değerlendirme hakkında genel bilgiler
2. Hafta
Otelcilik Endüstrisi Gelişimi ve Kavramsal Bilgiler
3. Hafta
Otel işletmelerinin yönetim, planlama ve organizasyon şekilleri
Odalar Bölümü Satış Fiyatı ve Karlılık Hesaplamaları (Genel Tekrar, Quiz)
13. Hafta
Odalar Bölümü Satış Fiyatı ve Karlılık Hesaplamaları
14. Hafta
Genel Tekrar
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Sökmen, Alptekin (2011), Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, 6. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık. 2. Usal, A. ve Kurgun, O. A. (2001), Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Ankara: 3. Yılmaz, Yaşar (2005), Yiyecek&İçecek Maliyet Kontrolü, Ankara: Detay Yay. 4. Ninemeier, Jack D. (2000), Food and Beverage Management, Third Edition, Michigan:
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
40
Ödev
1
10
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık
1
40
40
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
36
36
Laboratuvar
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
1
30
30
Toplam İş Yükü
150
Toplam İş Yükü / 30
5
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ