Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Yiyecek-içecek bölümü personelinin sahip olması gereken özellikleri ve sorumlulukları açıklar. 2) Yiyecek içecek işletmelerinde satın alma teknikleri ve içecek servisi bilir. 3) Mutfak kavramını tanımlar ve yiyecek-içecek üretim metotlarını bilir ve uygular. 4) Mutfak ve servis ekipmanlarını bilir ve kullanır. 5) Uluslar arası mutfak mönü ve servis uygulaması yapar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Öğrencilerin yiyecek ve içecek üretimi ve servisi uygulamalarını, sektörel anlamda operasyonlarını ve yönetimlerini tanımaları ve bu konuda bilgi ve beceri düzeylerini, analiz ve sentez yeteneklerini uygulamalı olarak geliştirmeleri hedeflenmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Giriş ve Dönem ile İlgili Temel Bilgiler / Yiyecek İçecek Endüstrisinin Gelişimi
2. Hafta
Endüstriyel Yiyecek Üretiminin Gelişimi / İçecekler ve İçecek Servisi
3. Hafta
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Satınalma Teknikleri / İçecekler ve İçecek Servisi
4. Hafta
Kahvaltı, Oda ve Cafe Servisleri / Depolama, Uzun ve Kısa Süreli Muhafaza, Mutfağın Fiziksel Yapısı
5. Hafta
Kahvaltı, Oda ve Cafe Servisleri / Depolama, Uzun ve Kısa Süreli Muhafaza, Mutfağın Fiziksel Yapısı
6. Hafta
İçecek Teknolojileri (Fabrika Ziyareti)
7. Hafta
İçecek Teknolojileri (Fabrika Ziyareti)
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Uluslararası Mutfak Mönü ve Servis Uygulaması (Thermopolium Gastronomi Akademisi)
10. Hafta
Uluslararası Mutfak Mönü ve Servis Uygulaması (Thermopolium Gastronomi Akademisi)
11. Hafta
Mutfak ve Servis Konularında Uygulama Otelinde Sektör Uygulaması (Uygulama Oteli)
12. Hafta
Mutfak ve Servis Konularında Uygulama Otelinde Sektör Uygulaması (Uygulama Oteli)
13. Hafta
Uluslararası Mutfak Mönü ve Servis Uygulaması (Thermopolium Gastronomi Akademisi)
14. Hafta
Uluslararası Mutfak Mönü ve Servis Uygulaması (Thermopolium Gastronomi Akademisi)
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Gökdemir, Ayhan (2009), Mutfak Hizmetleri yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık. 2. Bloom, Thomas A. ve Johnathan Robinette (1991), Cooking At The Academy, California: Culinary Academy. 3. Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde servis tekniği ve uygulamaları, Doç.dr. Alptekin sökmen, detay yayıncılık, ankara, 2009. 4. Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde servis tekniği ve yönetimi, Yrd. Doç.Dr. Yaşar YILMAZ, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008 5. Yiyecek ve içecek servisi, Turizm Bakanlığı, Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü, Ankara, 1995
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Eğitim-Uygulama,Anlatım,Soru-Cevap,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Uygulama/Pratik
1
20
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
5
70
Final Sınavına Hazırlık
1
45
45
Ders Saati
6
6
36
Ara Sınava Hazırlık
1
40
40
Laboratuvar
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
Mutfak Uygulamaları
8
6
48
Toplam İş Yükü
241
Toplam İş Yükü / 30
8,03
Dersin AKTS Kredisi
8
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ