Anasayfa  »  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu »  Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ VE SERVİSİ II TRZM202 Dördüncü Yarıyıl (Bahar) 2 + 4 8

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI2
YARIYILDördüncü Yarıyıl (Bahar)
AKTS8
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Halil Eroğlu
Öğretim Görevlisi Ayhan Gökdemir
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Yiyecek-içecek bölümü personelinin sahip olması gereken özellikleri ve sorumlulukları açıklar.
2) Yiyecek içecek işletmelerinde satın alma teknikleri ve içecek servisi bilir.
3) Mutfak kavramını tanımlar ve yiyecek-içecek üretim metotlarını bilir ve uygular.
4) Mutfak ve servis ekipmanlarını bilir ve kullanır.
5) Uluslar arası mutfak mönü ve servis uygulaması yapar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIÖğrencilerin yiyecek ve içecek üretimi ve servisi uygulamalarını, sektörel anlamda operasyonlarını ve yönetimlerini tanımaları ve bu konuda bilgi ve beceri düzeylerini, analiz ve sentez yeteneklerini uygulamalı olarak geliştirmeleri hedeflenmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Giriş ve Dönem ile İlgili Temel Bilgiler / Yiyecek İçecek Endüstrisinin Gelişimi
2. Hafta Endüstriyel Yiyecek Üretiminin Gelişimi / İçecekler ve İçecek Servisi
3. Hafta Yiyecek İçecek İşletmelerinde Satınalma Teknikleri / İçecekler ve İçecek Servisi
4. Hafta Kahvaltı, Oda ve Cafe Servisleri / Depolama, Uzun ve Kısa Süreli Muhafaza, Mutfağın Fiziksel Yapısı
5. Hafta Kahvaltı, Oda ve Cafe Servisleri / Depolama, Uzun ve Kısa Süreli Muhafaza, Mutfağın Fiziksel Yapısı
6. Hafta İçecek Teknolojileri (Fabrika Ziyareti)
7. Hafta İçecek Teknolojileri (Fabrika Ziyareti)
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Uluslararası Mutfak Mönü ve Servis Uygulaması (Thermopolium Gastronomi Akademisi)
10. Hafta Uluslararası Mutfak Mönü ve Servis Uygulaması (Thermopolium Gastronomi Akademisi)
11. Hafta Mutfak ve Servis Konularında Uygulama Otelinde Sektör Uygulaması (Uygulama Oteli)
12. Hafta Mutfak ve Servis Konularında Uygulama Otelinde Sektör Uygulaması (Uygulama Oteli)
13. Hafta Uluslararası Mutfak Mönü ve Servis Uygulaması (Thermopolium Gastronomi Akademisi)
14. Hafta Uluslararası Mutfak Mönü ve Servis Uygulaması (Thermopolium Gastronomi Akademisi)
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Gökdemir, Ayhan (2009), Mutfak Hizmetleri yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık.
2. Bloom, Thomas A. ve Johnathan Robinette (1991), Cooking At The Academy, California: Culinary Academy.
3. Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde servis tekniği ve uygulamaları, Doç.dr. Alptekin sökmen, detay yayıncılık, ankara, 2009.
4. Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde servis tekniği ve yönetimi, Yrd. Doç.Dr. Yaşar YILMAZ, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008
5. Yiyecek ve içecek servisi, Turizm Bakanlığı, Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü, Ankara, 1995
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİEğitim-Uygulama,Anlatım,Soru-Cevap,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Uygulama/Pratik120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14570
Final Sınavına Hazırlık14545
Ders Saati6636
Ara Sınava Hazırlık14040
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler
Mutfak Uygulamaları8648
Toplam İş Yükü241
Toplam İş Yükü / 308,03
Dersin AKTS Kredisi8
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2  X   X   X   X   X
P3         
P4  X   X      
P5  X   X   X   X   X
P6         
P7         
P8         
P9  X   X   X   X   X
P10         
P11         
P12      X   X   X