Anasayfa  »  Kahramankazan Meslek Yüksekokulu »  Otomotiv Teknolojisi Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ KKS167 - 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Elif Şeyma Bağdat
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Meyve ve sebzelerin bileşimleri hakkında bilgiye sahiptir.
2) Meyve ve Sebzeleri Üretime Hazırlama konusunda bilgi sahibidir.
3) Konserve üretiminde kullanılacak meyve ve sebzelerin özelliklerini bilir.
4) Konserve üretimiyle ilgili tüm aşamaları bilir.
5) Salça ve ketçap üretimi ile ilgili genel bilgilere sahiptir.
6) Reçel ve marmelat üretimiyle ilgili bilgi sahibidir.
7) Kurutulmuş meyve ve sebzeler hakkında bilgi edinir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIBu ders ile öğrencilere; meyve ve sebzelerin başlıca özellikleri ile konserve, meyve suyu, salça, reçel-marmelat üretimi ve meyvesebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazası gibi konularda gerekli yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Meyve ve Sebzelerin Bileşimleri
2. Hafta Meyve, sebze ve ürünlerinin bozulma nedenleri
3. Hafta Farklı meyve ve sebzelerin depolama koşulları, Meyve ve sebzelerin soğukta depolanması, Kontrollü atmosferde depolama
4. Hafta Çeşitli meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza yöntemleri, Dondurarak muhafaza sırasında meydana gelen değişimler
5. Hafta Meyve ve Sebzelere uygulanan ön işlemler
6. Hafta Konserve üretim teknolojisi
7. Hafta Çeşitli meyve ve sebze konservelerinin üretimi
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Salça ve ketçap üretim teknolojisi
10. Hafta Berrak ve bulanık meyve suyu üretim teknolojisi, bozulmalar ve depolama koşulları
11. Hafta Reçel ve marmelat üretim teknolojisi
12. Hafta Meyve ve sebzelerin kurutulması, kurutma yöntemleri
13. Hafta Kurutulmuş ürünlerde meydana gelen bozulmalar, depolama koşulları
14. Hafta Genel tekrar ve sınava hazırlık
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARCemeroğlu, B.,2009,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi I-II.
Megep Kaynakları.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık11212
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11212
Laboratuvar000
Final Sınavı122
Ödevler12424
Toplam İş Yükü150
Toplam İş Yükü / 305
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7
P1  X            
P2  X   X          
P3    X   X        
P4      X        
P5      X        
P6      X   X      
P7        X      
P8        X   X    
P9          X    
P10          X    
P11        X      
P12        X      
P13        X   X    
P14          X   X   X