DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Önlisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Öğretim Görevlisi Elif Şeyma Bağdat
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Hijyen ve sanitasyon ile ilgili temel kavramları tanımlar. 2) Personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konuları hakkında bilgi sahibi olur. 3) Gıda endüstrisinde uygulanan hijyen kurallarının önemini bilir. 4) Gıda endüstrisinde uygulanan sanitasyon prensiplerini bilir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | |
DERS TANIMI | Hijyen ve sanitasyonun önemini, sanitasyonla mikroorganizmalar arasındaki ilişkiyi, çeşitli gıda işleme alanlarında sanitasyon uygulamalarını, dezenfektanlar ve dezenfeksiyon yöntemlerini, su hijyenini, personel hijyenini, işletmelerin hijyenini, sanitasyon işlemlerinin yönetimini kapsar. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Tanımlar ve temel kavramlar | 2. Hafta | Mikroorganizmalar ve sanitasyon ilişkisi | 3. Hafta | Mikroorganizmalar ve sanitasyon ilişkisi | 4. Hafta | Temizleme ve temizlik malzemeleri | 5. Hafta | Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar | 6. Hafta | Gıda işletmesinde hijyen ve sanitasyon CIP sistemi | 7. Hafta | Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Personel hijyeni | 10. Hafta | Su ve hava hijyeni | 11. Hafta | Atık maddelerin uzaklaştırılması | 12. Hafta | Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemleri | 13. Hafta | HACCP ve ISO 22000 temelleri ve uygulamaları | 14. Hafta | HACCP ve ISO 22000 temelleri ve uygulamaları |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | Kayardı,S., 2005, Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Tayar. M., 2014, Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon.
***Engel durumunuzdan dolayı akademik uyarlamaya ihtiyaç duyarsanız, dersin öğretim elemanı ile irtabat kurunuz.
|
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Ödev | 1 | 10 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | 0 | 0 | 0 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 14 | 4 | 56 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 12 | 12 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 12 | 12 | Laboratuvar | 0 | 0 | 0 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 1 | 24 | 24 | Toplam İş Yükü | | | 150 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 5 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |