Anasayfa  »  Kahramankazan Meslek Yüksekokulu »  Elektronik Teknolojisi Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA MEVZUATI KKS154 - 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoktor Öğretim Üyesi Özge Kahraman Ilıkkan
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Kalite, temel kavramlar, gıda kalite karakteristikleri
2) Dünyada ve Türkiye'de gıda denetim sistemleri ve yeni yaklaşımlar
3) Türk gıda mevzuatı, HACCP, gıda kodeksi, ISO 9000, GMP vb. terimlerle ilgili tanımları öğrenir, yönetmelik ve tebliğler hakkında bilgi sahibidir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMITürk gıda mevzuatı, HACCP, gıda kodeksi, ISO 9000, GMP vb. terimlerle ilgili tanımları öğrenir, yönetmelik ve tebliğler içerir
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Gıda Mevzuatına Giriş
2. Hafta Kalite Kavramı ve Gıdaların Kalite Ögeleri
3. Hafta Türkiye'de Gıda Kodeksi ve Gıda Kontrolü
4. Hafta Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri
5. Hafta Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarının (HACCP) Tanımı ve Genel Prensipleri
6. Hafta Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarının (HACCP) Tanımı ve Genel Prensipleri
7. Hafta Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Gıda Güvenliği Örgütleri ve Gıda Güvenliğindeki Rolleri
10. Hafta Gıda Mevzuatı Açısından Gıdalarda Bulunan Kontaminatlar
11. Hafta Mikrobiyolojik kriterler tebliği, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik
12. Hafta Kanatlı ve Kırmızı et ile ilgili tebliğler, Süt ve süt ürünleri ile ilgili tebliğler
13. Hafta Ekmek ve bakliyatlar ile ilgili tebliğler, Gıda katkı maddeleri hakkındaki tebliğler
14. Hafta Gıdaların ışınlanması ve dondurulması ile ilgili tebliğler, Bazı içecekler hakkındaki tebliğler
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARARTIK N., Türk Gıda Mevzuatı ve Gıda Denetimi Ders Notları
BAŞOĞLU F., 2016 Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği, Dora Yayıncılık
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Diğer
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık11212
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11212
Laboratuvar000
Final Sınavı122
Ödevler12424
Toplam İş Yükü150
Toplam İş Yükü / 305
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1  X    
P2  X    
P3    X  
P4  X   X  
P5    X  
P6     
P7    X  
P8    X  
P9    X  
P10     
P11    X   X
P12      X
P13      X
P14  X