Anasayfa  »  Kahramankazan Meslek Yüksekokulu »  Elektronik Teknolojisi Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDA AROMALARI KKS147 - 3 + 0 5

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİÖnlisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Elif Şeyma Bağdat
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Aroma maddelerinin genel özellikleri
2) Aroma kimyası
3) Aroma maddelerinin sınıflandırılması, fonksiyonları ve biyoaktiviteleri
4) Fermente ürünlerde aroma maddelerinin oluşum mekanizmaları
5) Aroma biyoteknolojisi, biyoteknolojik transformasyonda rol alan aroma maddelerini öğrenir
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMIGıda aromaları, aroma kimyası ve aroma maddelerinin sınıflandırılması temel alınmıştır. Ders, gıda bileşenleri ile aromalar arasındaki etkileşimlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal açıdan sonuçlarının değerlendirilmesini içerir. Ders kapsamında, günlük hayatta sıklıkla kullanılan aromatize etme yöntemleri hakkında farkındalık oluşturulur.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Aroma tanımı, genel özellikleri ve öğeleri
2. Hafta Oluşum Mekanizmalarına Göre Aromaların Sınıflandırılması
3. Hafta Gıda öğeleri ile aroma bileşenleri arasındaki etkileşim
4. Hafta Aroma kimyası, gıdalarda istenmeyen aromalar
5. Hafta Gıdaları aromatize etmek için kullanılan sentetik maddeler
6. Hafta Isıl İşlem Sonucu Oluşan aroma Maddeleri
7. Hafta Aromaların ve ham materyallerinin kalite kontrolü
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Uçucu yağlar, oleoresinler, tentürler ve ekstraktlar
10. Hafta Enzimler ve aroma biyoteknolojisi
11. Hafta Mikrobiyel yollarla aroma maddelerinin üretimi
12. Hafta Fermente ürünlerde aroma maddeleri
13. Hafta Tahıl Ürünlerinde aroma maddeleri
14. Hafta Bitki materyalleri ve aromalarının gıdalarda kullanımı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARW Holscher, HE Steinhart - 1995 - Charalambous, G., ed, Food Flavors. Generation, Analysis and Process Influence, ELSEVIER
Jelen H., 2012, Food flavors : chemical, sensory and technological properties, CRC Press/Taylor & Francis Group
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİTartışma,Soru-Cevap,Anlatım,Diğer
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev120
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14456
Final Sınavına Hazırlık11212
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11212
Laboratuvar000
Final Sınavı122
Ödevler12424
Toplam İş Yükü150
Toplam İş Yükü / 305
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X         X
P2      X    
P3         
P4         
P5  X   X     X  
P6  X        
P7         
P8  X     X     X
P9  X   X      
P10         
P11      X    
P12          X
P13      X    
P14  X   X