Anasayfa  »  Devlet Konservatuvarı »  Opera Şarkıcılığı Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
KONTRPUAN III DKS355 - 2 + 0 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IProfesör Ali Sevgi
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) verilen bir cantus firmus üzerine partilerden birinin birinci,ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci türlerden biri, partilerden diğerinin de öncekiyle aynı ya da öncekinden farklı olarak birinci,ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci türlerden biri stilinde yazıldığı, ve son olarak da cantus firmusun kullanılmadığı tarzda 3 sesli bir örgülü yapıyı kurgulayabilir, literatürden seçilmiş pasajların arka planındaki olası kontrpuantik yaklaşımları anlayabilir, benzer yaklaşımları kendi yazdığı kısa bir 3 sesli motet çalışmasında sergileyebilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIÜç sesli kontrpuantik müzikte kombinasyon çalışmalarının kavratılması. Müzikal kompozisyonda kontrpuan kullanımının örneklenmesi.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Dersin içeriğinin ve gerekliliklerinin anlatılması. İki tane ikinci türün kombinasyonu.
2. Hafta İki tane ikinci türün kombinasyonu. İki tane ikinci türün kombinasyonu ile ilişkili literatürden seçilmiş örneklerin analiz edilmesi. Karmaşık pasajların indirgeme çalışmalarının yapılması.
3. Hafta İki tane ikinci türün kombinasyonu. İki tane ikinci türün kombinasyonu ile ilişkili literatürden seçilmiş örneklerin analiz edilmesi. Karmaşık pasajların indirgeme çalışmalarının yapılması.
4. Hafta Üçüncü tür ile ikinci türün kombinasyonu.
5. Hafta Üçüncü tür ile ikinci türün kombinasyonu. Üçüncü tür ile ikinci türün kombinasyonu ile ilişkili literatürden seçilmiş örneklerin analiz edilmesi. Karmaşık pasajların indirgeme çalışmalarının yapılması.
6. Hafta ARASINAV
7. Hafta Dördüncü tür ile ikinci türün kombinasyonu.
8. Hafta Dördüncü tür ile ikinci türün kombinasyonu. Dördüncü tür ile ikinci türün kombinasyonu ile ilişkili literatürden seçilmiş örneklerin analiz edilmesi. Karmaşık pasajların indirgeme çalışmalarının yapılması.
9. Hafta İki tane beşinci türün kombinasyonu.
10. Hafta İki tane beşinci türün kombinasyonu. İki tane beşinci türün kombinasyonu ile ilişkili literatürden seçilmiş örneklerin analiz edilmesi. Karmaşık pasajların indirgeme çalışmalarının yapılması. Üç sesli envansiyona giriş: 8. haftada başlanan envansiyonların diğer modülasyonlarının ve son tema sunuşunun incelenmesi.
11. Hafta ARASINAV
12. Hafta Cantus firmus olmadan 3 tane beşinci türün kombinasyonu. İmitasyon ve imitasyon noktaları kavramlarının anlatılması. Motet yazısına giriş: Koral yazım tekmiğinin anlatılması. Literatürden seçilen motetlerin incelenmesi. Final ödevi konusunun anlatılması: Ders sorumlusunun vereceği 3-4 değişik tema arasından seçilecek bir tema üzerine üç sesli, kısa bir motet yazılması.
13. Hafta Cantus firmus olmadan 3 tane beşinci türün kombinasyonu. Motet yazısına giriş: Literatürden seçilen motetlerin incelenmesi. Final ödevleri ile ilgili danışılması.
14. Hafta Final ödevleri ile ilgili danışılması. Genel tekrar.
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARCounterpoint. Piston, Walter. W.W. Norton
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14114
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14228
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler12112
Danışmanla Toplantı111
Toplam İş Yükü92
Toplam İş Yükü / 303,06
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1
P1 
P2 
P3 
P4 
P5  X
P6 
P7 
P8 
P9 
P10 
P11 
P12 
P13 
P14 
P15 
P16 
P17