Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Sağlığın geliştirilmesi kavramını bilir. 2) Sağlığın geliştirilmesine ilişkin yöntemleri tanımlar 3) Sağlık ve çevre etkileşimini bilir. 4) Halk ve çevre sağlığının korunmasının önemini kavrar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
yok
DERS TANIMI
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Tanışma ve Derse Giriş, Halk Sağlığı Kavramları ve Felsefesi
2. Hafta
Temel Çevre Sağlığı Kavramları
3. Hafta
Sağlık ve Hastalık Kavramları
4. Hafta
Sağlık ve Çevre İlişkileri
5. Hafta
Sağlığı Koruma Düzeyleri (Primer, sekonder, tersiyer koruma)
6. Hafta
Sağlığı Koruma Düzeyleri (Primer, sekonder, tersiyer koruma)
7. Hafta
Toplum Sağlığı ve Çevre Etkileşimi
8. Hafta
Ara sınav
9. Hafta
Çevreye Dönük Koruyucu Sağlık Hizmetleri
10. Hafta
Atıkların Denetlenmesi Gıda Güvenliği
11. Hafta
İş Ortamında Sağlığı Tehdit Edebilecek Etkenler Önemli Toplumsal Çevre Sağlığı Sorunları
12. Hafta
Öğrenci Sunumları
13. Hafta
Öğrenci Sunumları
14. Hafta
Genel Değerlendirme
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Edelman CL, Mandle CL, (2002). Health Promotion Throughout the Lifespan, Mosby, Toronto. Tük- İş yayınları No:190 (2000) Çevre ve İşçi Sağlığı- İş güvenliği Ders Notları. 4. Baskı Öz, F. (2004). Sağlık Alanında Temel Kavramlar, İmaj İç ve Dış Ticaret A.Ş. Tabak, R.S. (2000). Sağlık Eğitimi, Somgür Yayıncılık, Ankara.