Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Yeterli ve dengeli beslenme hakkında bilgi sahibi olabilme. 2) Besin ögelerinin kaynaklarını bilebilme. 3) Besin ögelerinin gereksinim düzeylerini bilebilme. 4) Besin ögelerinin sağlıkla ilişkisine yönelik temel bilgiye sahip olabilme. 5) Besin öğelerinin metabolizmasını bilebilme.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Besinlerin içinde bulunan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları ile besinlerin enerji değeri, enerji harcaması, enerji dengesi ve dengesizliği sorunları beslenme ve sağlık etkileşimi boyutundaki konular kapsamında incelenir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Dersin amacı, kapsamı, çalışma yöntemle
i, genel tanım ve kavramlar
2. Hafta
Beslenme-sağlık etkileşimi
3. Hafta
Karbonhidratlar: Tanımı, sınıflandırması, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
4. Hafta
Lipitler: Tanımı, sınıflandırması, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları
5. Hafta
Proteinler: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, kalitesi, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
6. Hafta
Enerji Metabolizması: Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, enerji harcaması, enerji dengesi ve dengesizliği sorunları, Kemik ve eklem hastalıklarında beslenme
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Su ve elektrolitler: Su dengesinin önemi, su kaybını etkileyen faktörler, dehidratasyon ve zararları, önlenmesi
9. Hafta
Mineraller işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
10. Hafta
Mineraller işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları (devam)
11. Hafta
Vitaminler işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizlik sorunları
12. Hafta
Vitaminler işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizlik sorunları (devam)
13. Hafta
Beslenmeyle hastalık ilişkisi
14. Hafta
Enerji ve besin öğeleri gereksinimi
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara, 2002. 2. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Nihth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 1999. 3. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
40
Toplam(%)
40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
40
Finalin Başarıya Oranı(%)
60
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
1
1
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
,5
7
Final Sınavına Hazırlık
1
5
5
Ders Saati
14
1
14
Ara Sınava Hazırlık
1
3
3
Laboratuvar
Final Sınavı
1
1
1
Ödevler
Sunum (Hazırlık dahil)
Proje
Makale İnceleme
Toplam İş Yükü
31
Toplam İş Yükü / 30
1,03
Dersin AKTS Kredisi
1
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ