Anasayfa  »  Sağlık Bilimleri Fakültesi »  Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı (%30 İngilizce)

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESLENME FTR221 Üçüncü Yarıyıl (Güz) 1 + 0 1

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI2
YARIYILÜçüncü Yarıyıl (Güz)
AKTS1
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Can Selim Yılmaz
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Yeterli ve dengeli beslenme hakkında bilgi sahibi olabilme.
2) Besin ögelerinin kaynaklarını bilebilme.
3) Besin ögelerinin gereksinim düzeylerini bilebilme.
4) Besin ögelerinin sağlıkla ilişkisine yönelik temel bilgiye sahip olabilme.
5) Besin öğelerinin metabolizmasını bilebilme.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIBesinlerin içinde bulunan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları ile besinlerin enerji değeri, enerji harcaması, enerji dengesi ve dengesizliği sorunları beslenme ve sağlık etkileşimi boyutundaki konular kapsamında incelenir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Dersin amacı, kapsamı, çalışma yöntemle i, genel tanım ve kavramlar
2. Hafta Beslenme-sağlık etkileşimi
3. Hafta Karbonhidratlar: Tanımı, sınıflandırması, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
4. Hafta Lipitler: Tanımı, sınıflandırması, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları
5. Hafta Proteinler: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, kalitesi, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar
6. Hafta Enerji Metabolizması: Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, enerji harcaması, enerji dengesi ve dengesizliği sorunları, Kemik ve eklem hastalıklarında beslenme
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Su ve elektrolitler: Su dengesinin önemi, su kaybını etkileyen faktörler, dehidratasyon ve zararları, önlenmesi
9. Hafta Mineraller işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları
10. Hafta Mineraller işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizliği sorunları (devam)
11. Hafta Vitaminler işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizlik sorunları
12. Hafta Vitaminler işlevleri, kaynakları, emilim ve metabolizmaları, gereksinme, yetersizlik sorunları (devam)
13. Hafta Beslenmeyle hastalık ilişkisi
14. Hafta Enerji ve besin öğeleri gereksinimi
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara, 2002.
2. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Nihth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 1999.
3. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14,57
Final Sınavına Hazırlık155
Ders Saati14114
Ara Sınava Hazırlık133
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler
Sunum (Hazırlık dahil)
Proje
Makale İnceleme
Toplam İş Yükü31
Toplam İş Yükü / 301,03
Dersin AKTS Kredisi1
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1  X   X   X   X   X
P2         
P3  X   X   X   X   X
P4         
P5         
P6  X   X   X   X   X