Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Fonksiyonel gıda tanımını yapar 2) fonksiyonel gıda konseptine hakim olur 3) probiyotikler, fonksiyonel gıda bileşenleri, antioksidanlar ve biyoyararlanım hakkında bilgi sahidir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Fonksiyonel gıda tanımları, Türkiye'de ve dünyada fonksiyonel gıda endüstrisi ve fonksiyonel gıda pazarı
2. Hafta
Yasal düzenlemeler (ulusal ve uluslararası düzenlemeler), diyet ürün geliştirme
3. Hafta
Prebiyotikler, probiyotikler, sinbiyotikler
4. Hafta
Protein bazlı fonksiyonel gıdalar ve gıda bileşenleri
5. Hafta
Diyet lifi özellikleri ve sağlığa etkileri
6. Hafta
Lipid bazlı fonksiyonel bileşenler ve sağlığa etkileri
7. Hafta
Antioksidanlar ve serbest radikaller
8. Hafta
ARA SINAV
9. Hafta
Fitokimyasallar, diyet takviyeleri
10. Hafta
Fonksiyonel gıdalar için gelecekteki eğilimler, yeni fonksiyonel gıda geliştirme, yeni teknikler ve nanoteknolojik uygulamalar
11. Hafta
Fonksiyonel gıda bileşenlerinin biyoyararlanımı ve biyoyararlanımı artırma yöntemleri
12. Hafta
Öğrenci sunumları
13. Hafta
Öğrenci sunumları
14. Hafta
Öğrenci sunumları
15. Hafta
YARIYIL SONU SINAVI
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Wıldman R.E.C., 2007, Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods Baysoy G., Fonksiyonel Gıdalar 2018
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Ödev
1
20
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
5
70
Final Sınavına Hazırlık
1
24
24
Ders Saati
14
2
28
Ara Sınava Hazırlık
1
12
12
Laboratuvar
0
0
0
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
1
12
12
Toplam İş Yükü
150
Toplam İş Yükü / 30
5
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ