Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Kalite, temel kavramlar, gıda kalite karakteristikleri 2) Dünyada ve Türkiye'de gıda denetim sistemleri ve yeni yaklaşımlar 3) Türk gıda mevzuatı, HACCP, gıda kodeksi, ISO 9000, GMP vb. terimlerle ilgili tanımları öğrenir, yönetmelik ve tebliğler hakkında bilgi sahibidir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
DERS TANIMI
Introduction to Food Legislation
Quality term and Quality elements of foods
Food Codex in Turkey and Food Control
Food Standards and control criteria
Introduction to Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) and General principles
Introduction to Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) and General principles
HACCP applications in production of several food
Mid-term Exam
Food safety organizations and their acting on food safety
Contaminants in foods in terms of food legislation
Microbiological criteria for foods, drinking water quality regulations
Regulations of Poultry and red meat, milk and milk products
Regulations of Bread and Legumes, legislations of food additives
Legislations on irradiation and freezing of foods and on some beverages
Final Exam
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Gıda Mevzuatına Giriş
2. Hafta
Kalite Kavramı ve Gıdaların Kalite Ögeleri
3. Hafta
Türkiye'de Gıda Kodeksi ve Gıda Kontrolü
4. Hafta
Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri
5. Hafta
Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarının (HACCP) Tanımı ve Genel Prensipleri
6. Hafta
Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarının (HACCP) Tanımı ve Genel Prensipleri
7. Hafta
Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları
8. Hafta
ARA SINAV
9. Hafta
Gıda Güvenliği Örgütleri ve Gıda Güvenliğindeki Rolleri
10. Hafta
Gıda Mevzuatı Açısından Gıdalarda Bulunan Kontaminatlar
11. Hafta
Mikrobiyolojik kriterler tebliği, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik
12. Hafta
Kanatlı ve Kırmızı et ile ilgili tebliğler, Süt ve süt ürünleri ile ilgili tebliğler
13. Hafta
Ekmek ve bakliyatlar ile ilgili tebliğler, Gıda katkı maddeleri hakkındaki tebliğler
14. Hafta
Gıdaların ışınlanması ve dondurulması ile ilgili tebliğler, Bazı içecekler hakkındaki tebliğler
15. Hafta
YARIYIL SONU SINAVI
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
ARTIK N., Türk Gıda Mevzuatı ve Gıda Denetimi Ders Notları BAŞOĞLU F., 2016 Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği, Dora Yayıncılık
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Diğer
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
30
Ödev
1
20
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
14
5
70
Final Sınavına Hazırlık
1
24
24
Ders Saati
14
2
28
Ara Sınava Hazırlık
1
12
12
Laboratuvar
0
0
0
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
1
12
12
Toplam İş Yükü
150
Toplam İş Yükü / 30
5
Dersin AKTS Kredisi
5
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ