Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
DİYET MUTFAĞI GMS459 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Diyetin sağlık açısından önemini kavrar ve diyetle ilgili kavramlar hakkında bilgi sahibi olur.
2) Diyet çeşitlerini öğrenir.
3) Diyet kurallarını öğrenir.
4) Besin değişimleri hakkında yorum yapabilir.
5) Besin öğelerin hakkında bilgi sahibi olur.
6) Hastalıklara göre beslenme türlerini öğrenir.
7) Karşılaştıkları farklı durumlarda uygulanması gereken beslenme türleri hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIDiyetin sağlık açısından önemi, diyetle ilgili kavramlar ve diyet çeşitleri ifade edilmektedir. Besin tüketim sıklığı, zayıflık ve şişmanlık nedenleri ile tedavi yöntemleri, çeşitli hastalıklarda beslenmenin nasıl olması gerektiği öğretilmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Diyetin sağlığımızdaki yeri ve önemi, diyetle ilgili kavramlar
2. Hafta Besin tüketim sıklığı ve antropometrik ölçümler
3. Hafta Zayıflık nedenleri ve tedavi ilkeleri
4. Hafta Şişmanlık nedenleri ve tedavi ilkeleri
5. Hafta Formda kalma ilkeleri ve egzersiz
6. Hafta Diyet yaparken uygulanması gereken kurallar
7. Hafta Besin değişim listeleri
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Diyet çeşitleri
10. Hafta Hasta beslenmesinde ilkeler ve diyet çeşitleri
11. Hafta Kalp damar hastalarında beslenme
12. Hafta Sindirim sistemi hastalarında beslenme
13. Hafta Kanser hastalarında beslenme
14. Hafta Diyabetlerde beslenme
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Baysal, A. (2002). Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, Yenilenmiş 9. Baskı, Ankara.
2. Baysal, A. ve ark. (1999). Diyet El Kitabı. Hatiboğlu Yayınevi, Yenilenmiş 3. Baskı, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14114
Final Sınavına Hazırlık11818
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler
Doktora Yeterlilik Sınavına Hazırlanma155
Toplam İş Yükü98
Toplam İş Yükü / 303,26
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7
P1             
P2             
P3  X     X       X  
P4             
P5             
P6             
P7             
P8    X       X     X
P9             
P10             
P11             
P12  X     X   X      
P13             
P14             
P15             
P16             
P17             
P18             
P19             
P20             
P21      X       X  
P22             
P23  X             X