DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 3 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Öğretim Görevlisi Servet Kazım Güney
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Osmanlı mutfağını açıklayabilir. 2) Osmanlı mutfak kültürünü anlatabilir. 3) Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlayabilir. 4) Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri tanımlayabilir. 5) Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde hazırlayabilir. 6) Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde sunabilir. 7) Osmanlı Saray Mutfağı tatlılarını öğrenir. 8) Osmanlı Saray Mutfağı içeceklerini öğrenir. 9) Osmanlı Saray Mutfağı yemeklerini öğrenir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | 19. ve 20. yy. Osmanlı-Türk mutfak kültürü gelenekleri ile bu mutfakta kullanılan teknikler, yiyecek malzemeleri ve yiyecek alışkanlıkları öğretilir. Osmanlı -Türk mutfağının modernizasyonu, Türkiye?nin coğrafi bölgelerinin (Trakya, Ege, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz mutfakları) mutfak özellikleri de ders kapsamında anlatılmaktadır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Ders tanıtımı ve izlencenin anlatılması | 2. Hafta | Osmanlı mutfağında kullanılan pişirme yöntemleri | 3. Hafta | Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeler ve tarihçeleri | 4. Hafta | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları | 5. Hafta | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları | 6. Hafta | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları | 7. Hafta | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları | 10. Hafta | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları | 11. Hafta | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları | 12. Hafta | Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları | 13. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | yok |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Ödev | 1 | 10 | Toplam(%) | | 50 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 50 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | | | | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 2 | 2 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 2 | 2 | Laboratuvar | 14 | 3 | 42 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ödevler | | | | Toplam İş Yükü | | | 90 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 3 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 3 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |