Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
OSMANLI SARAY MUTFAĞI UYGULAMALARI GMS457 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Servet Kazım Güney
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Osmanlı mutfağını açıklayabilir.
2) Osmanlı mutfak kültürünü anlatabilir.
3) Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlayabilir.
4) Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri tanımlayabilir.
5) Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde hazırlayabilir.
6) Osmanlı yemeklerini döneme uygun bir şekilde sunabilir.
7) Osmanlı Saray Mutfağı tatlılarını öğrenir.
8) Osmanlı Saray Mutfağı içeceklerini öğrenir.
9) Osmanlı Saray Mutfağı yemeklerini öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMI19. ve 20. yy. Osmanlı-Türk mutfak kültürü gelenekleri ile bu mutfakta kullanılan teknikler, yiyecek malzemeleri ve yiyecek alışkanlıkları öğretilir. Osmanlı -Türk mutfağının modernizasyonu, Türkiye?nin coğrafi bölgelerinin (Trakya, Ege, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz mutfakları) mutfak özellikleri de ders kapsamında anlatılmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Ders tanıtımı ve izlencenin anlatılması
2. Hafta Osmanlı mutfağında kullanılan pişirme yöntemleri
3. Hafta Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeler ve tarihçeleri
4. Hafta Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları
5. Hafta Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları
6. Hafta Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları
7. Hafta Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları
10. Hafta Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları
11. Hafta Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları
12. Hafta Osmanlı Saray Mutfağı Uygulamaları
13. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARyok
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık122
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık122
Laboratuvar14342
Final Sınavı111
Ödevler
Toplam İş Yükü90
Toplam İş Yükü / 303
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6Ö7Ö8Ö9
P1                 
P2                 
P3                 
P4                 
P5                 
P6  X     X     X     X     X
P7                 
P8                 
P9                 
P10                 
P11    X     X     X     X  
P12                 
P13                 
P14                 
P15                 
P16                 
P17                 
P18                 
P19                 
P20                 
P21                 
P22                 
P23