Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Yönetim Bilişim sistemlerinin tanım ve gelişimi ile kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olur. 2) Yiyecek İçecek İşletmelerinde otomasyon programlarını etkin olarak kullanabilir. 3) Otomasyon sistemlerinin avantajlarını ve dezavantajlarını öğrenir. 4) Satış/Maliyet Yönetim Sistemi uygulama (Operasyon İzleme, Ekran Görüntüsü Kontrolleri vb.) becerilerine sahip olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Dersin amacı, yiyecek-içecek sektöründe kullanılan bilgi sistemleri ile ilgili bilgi vermek ve kullanılan programları uygulamalı olarak öğretmektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Yönetim Bilişim Sistemlerinin tanımı ve gelişimi
2. Hafta
Yönetim Bilişim Sistemlerinin kullanım alanları
3. Hafta
Yönetim Bilişim Sistemlerinin kullanım alanları
4. Hafta
Otomasyon sistemleri
5. Hafta
Otomasyon sisteminin kullanım alanları
6. Hafta
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Otomasyon Sistemleri Kullanımı
7. Hafta
Satış Yönetim Sistemi Uygulamaları (Operasyon İzleme, Menü Tanımlama ve Menü Yönetimi)
8. Hafta
Ara sınav
9. Hafta
Satış Yönetim Sistemi Uygulamaları (Ekran Görüntüsü Kontrolleri)
10. Hafta
Satış Yönetim Sistemi Uygulamaları (Sipariş İşlemleri)
11. Hafta
Maliyet Yönetim Sistemi Uygulamaları (Reçeteler)
12. Hafta
Maliyet Yönetim Sistemi Uygulamaları (Stok İşlemleri)
13. Hafta
Maliyet Yönetim Sistemi Uygulamaları (Envanter İşlemleri)
14. Hafta
Otomasyon sistemlerinde Raporlama Uygulamaları
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Necdet Koç (2011), Yiyecek-İçecek Yönetiminde Performans Analizi, Sayısal ve İstatistiksel Yöntemler, Detay Yayıncılık, İstanbul. 2. Kenneth C.Laudon ve Jane P.Laudon, (MIS) Management Information Systems (2014), Managing the Digital Firm, Pearson Yayınları (13?üncü Baskı), İngiltere. 3. Dündar Denizer (2005), Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara. 4. İge Pırnar (2015), Yiyecek-İçecek İşletmeleri Yönetimi, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.,Ankara.