Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
YİYECEK VE İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ GMS381 - 2 + 0 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Yönetim Bilişim sistemlerinin tanım ve gelişimi ile kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olur.
2) Yiyecek İçecek İşletmelerinde otomasyon programlarını etkin olarak kullanabilir.
3) Otomasyon sistemlerinin avantajlarını ve dezavantajlarını öğrenir.
4) Satış/Maliyet Yönetim Sistemi uygulama (Operasyon İzleme, Ekran Görüntüsü Kontrolleri vb.) becerilerine sahip olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIDersin amacı, yiyecek-içecek sektöründe kullanılan bilgi sistemleri ile ilgili bilgi vermek ve kullanılan programları uygulamalı olarak öğretmektir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Yönetim Bilişim Sistemlerinin tanımı ve gelişimi
2. Hafta Yönetim Bilişim Sistemlerinin kullanım alanları
3. Hafta Yönetim Bilişim Sistemlerinin kullanım alanları
4. Hafta Otomasyon sistemleri
5. Hafta Otomasyon sisteminin kullanım alanları
6. Hafta Yiyecek İçecek İşletmelerinde Otomasyon Sistemleri Kullanımı
7. Hafta Satış Yönetim Sistemi Uygulamaları (Operasyon İzleme, Menü Tanımlama ve Menü Yönetimi)
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Satış Yönetim Sistemi Uygulamaları (Ekran Görüntüsü Kontrolleri)
10. Hafta Satış Yönetim Sistemi Uygulamaları (Sipariş İşlemleri)
11. Hafta Maliyet Yönetim Sistemi Uygulamaları (Reçeteler)
12. Hafta Maliyet Yönetim Sistemi Uygulamaları (Stok İşlemleri)
13. Hafta Maliyet Yönetim Sistemi Uygulamaları (Envanter İşlemleri)
14. Hafta Otomasyon sistemlerinde Raporlama Uygulamaları
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Necdet Koç (2011), Yiyecek-İçecek Yönetiminde Performans Analizi, Sayısal ve İstatistiksel Yöntemler, Detay Yayıncılık, İstanbul.
2. Kenneth C.Laudon ve Jane P.Laudon, (MIS) Management Information Systems (2014), Managing the Digital Firm, Pearson Yayınları (13?üncü Baskı), İngiltere.
3. Dündar Denizer (2005), Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
4. İge Pırnar (2015), Yiyecek-İçecek İşletmeleri Yönetimi, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.,Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev110
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık155
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi3515
Final Sınavına Hazırlık11515
Ders Saati14228
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar
Final Sınavı122
Ödevler224
Toplam İş Yükü85
Toplam İş Yükü / 302,83
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1       
P2       
P3       
P4       
P5       
P6  X   X   X   X
P7       
P8       
P9       
P10    X   X  
P11       
P12       
P13       
P14       
P15       
P16      X   X
P17       
P18       
P19       
P20       
P21       
P22       
P23