Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
SÜTLÜ TATLILAR VE DONDURMA UYGULAMALARI GMS361 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Bahadır Hacıosmanoğlu
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Sütlü tatlı yapımında sütün kullanımlarını öğrenir.
2) Süslü tatlıların Türk ve dünya mutfağındaki yeri ve önemini öğrenir.
3) Özelliğine uygun olarak sütlü tatlıları hazırlar.
4) Ocak üzerinde sütlü tatlı yapımını öğrenir.
5) Fırında sütlü tatlı yapımını öğrenir.
6) Dondurularak yapılan sütlü tatlıları öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMISütlü tatlıların Türk ve Dünya mutfağındaki yeri ve tarihi ile sütlü tatlı çeşitleri öğretilmektedir. Fırında ve ocak üzerinde pişirilen sütlü tatlılar ile dondurularak yapılan sütlü tatlılar da ders kapsamında yer almaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Giriş, tanışma ve ders hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi
2. Hafta Sütlü tatlılar hakkında temel teorik bilgilerin verilmesi & Ocak Üzerinde Pişen Sütlü Tatlı Yapımı: Puding ve muhallebi
3. Hafta Sütün kullanım şekilleri ve saklama koşulları & Ocak Üzerinde ve Fırında Pişen Sütlü Tatlı Yapımı: Fırın sütlaç ve kazandibi
4. Hafta Sütlü tatlıların Türk mutfağındaki yeri ve önemi hakkında bilgilerin verilmesi & Trileçe
5. Hafta Sütlü tatlıların Dünya mutfağındaki yeri ve önemi hakkında bilgilerin verilmesi & Profiterol
6. Hafta Ocak üzerinde pişen sütlü tatlı yapımı hakkında bilgilerin verilmesi & Supangle
7. Hafta Fırında pişirilen sütlü tatlı yapımı & Krem karamel
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Fırında ve ocak üzerinde pişirilen sütlü tatlı uygulaması: Panna cotta & Güveçte süt helvası
10. Hafta Fırında ve ocak üzerinde pişirilen sütlü tatlı uygulaması: Kupta sütlü tatlı sunumu
11. Hafta Fırında ve ocak üzerinde pişirilen sütlü tatlı uygulaması: Creme Brule
12. Hafta Fırında ve ocak üzerinde pişirilen sütlü tatlı uygulaması: Güllaç
13. Hafta Dondurularak yapılan sütlü tatlı yapımı hakkında bilgilendirme ve temel dondurma yapımı
14. Hafta Dondurularak yapılan sütlü tatlı yapımı hakkında bilgilendirme Maraş dondurması, Gelato ve Sorbe arasındaki farklar & meyveli, kuruyemişli, krokanlı, çikolatalı dondurma yapımı
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Cookery Book. (1989). Good Housekeeping Institute, London.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi155
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11010
Laboratuvar8216
Final Sınavı122
Ödevler
Toplam İş Yükü97
Toplam İş Yükü / 303,23
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5Ö6
P1           
P2           
P3           
P4           
P5           
P6  X   X   X     X   X
P7           
P8           
P9           
P10  X   X   X   X   X   X
P11           
P12           
P13           
P14        X   X   X
P15           
P16           
P17           
P18           
P19           
P20           
P21           
P22           
P23