Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
GIDALARDA DEKORASYON SANATI VE TEKNİKLERİ GMS357 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Şeker, çikolata, meyve, sebze gibi yiyeceklerde süsleme tekniklerini öğrenir.
2) Dekorasyon ve sunum tekniklerinin önemli noktalarını öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIŞeker, çikolata, meyve-sebze gibi yiyecekler ile dekorasyon ve sunumlar gerçekleştirilerek dekorasyon teknikleri öğretilmektedir. Farklı olarak ise, macun, buz heykel ile dekorasyon sanatı da ders kapsamında bulunmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Dersin tanıtımının yapılması, giriş ve tanışma
2. Hafta Gıdalarda dekorasyon yapmaya yardımcı ekipmanların tanıtılması
3. Hafta Gıdalarda dekorasyon uygulamalarına giriş
4. Hafta Şeker hamuru ve gıda boyalarının kullanım alanları ve teknikleri
5. Hafta Canlı çiçek ve soslarla naked cake süsleme teknikleri
6. Hafta Çikolata ile yapılan süsleme teknikleri
7. Hafta Isomalt ile şekerden yapılan süsleme teknikleri
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Tatlılarda Dekorasyon Teknikleri
10. Hafta Macun teknikleri ve dekorasyonu
11. Hafta Meyvelerde dekorasyon teknikleri uygulama
12. Hafta Yağ ve çikolata dekorasyon teknikleri
13. Hafta Sebzelerde dekorasyon tekniklerini uygulama
14. Hafta Buz heykel süsleme sanatı
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Sözer, I. & Gülşen, B. (2010). Butik Pastacılık. Boyut Yayın Grubu, Ankara.
2. Gioffre, R. (2007). Çikolata-Büyülü Lezzetler. Boyut Yayın Grubu, Ankara.
3. Telli, F. (2014). Mutfakta Sanat, Dönence Yayıncılık.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi248
Final Sınavına Hazırlık11515
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11010
Laboratuvar8216
Final Sınavı122
Ödevler224
Toplam İş Yükü99
Toplam İş Yükü / 303,3
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2
P1   
P2   
P3   
P4   
P5   
P6  X   X
P7   
P8   
P9   
P10   
P11   
P12   
P13  X   X
P14   
P15   
P16  X   X
P17   
P18   
P19   
P20   
P21   
P22   
P23