Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Şeker, çikolata, meyve, sebze gibi yiyeceklerde süsleme tekniklerini öğrenir. 2) Dekorasyon ve sunum tekniklerinin önemli noktalarını öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Şeker, çikolata, meyve-sebze gibi yiyecekler ile dekorasyon ve sunumlar gerçekleştirilerek dekorasyon teknikleri öğretilmektedir. Farklı olarak ise, macun, buz heykel ile dekorasyon sanatı da ders kapsamında bulunmaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Dersin tanıtımının yapılması, giriş ve tanışma
2. Hafta
Gıdalarda dekorasyon yapmaya yardımcı ekipmanların tanıtılması
3. Hafta
Gıdalarda dekorasyon uygulamalarına giriş
4. Hafta
Şeker hamuru ve gıda boyalarının kullanım alanları ve teknikleri
5. Hafta
Canlı çiçek ve soslarla naked cake süsleme teknikleri
6. Hafta
Çikolata ile yapılan süsleme teknikleri
7. Hafta
Isomalt ile şekerden yapılan süsleme teknikleri
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Tatlılarda Dekorasyon Teknikleri
10. Hafta
Macun teknikleri ve dekorasyonu
11. Hafta
Meyvelerde dekorasyon teknikleri uygulama
12. Hafta
Yağ ve çikolata dekorasyon teknikleri
13. Hafta
Sebzelerde dekorasyon tekniklerini uygulama
14. Hafta
Buz heykel süsleme sanatı
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Sözer, I. & Gülşen, B. (2010). Butik Pastacılık. Boyut Yayın Grubu, Ankara. 2. Gioffre, R. (2007). Çikolata-Büyülü Lezzetler. Boyut Yayın Grubu, Ankara. 3. Telli, F. (2014). Mutfakta Sanat, Dönence Yayıncılık.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
Sayısı
Toplam Katkısı(%)
Ara Sınav
1
40
Ödev
1
10
Toplam(%)
50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)
50
Finalin Başarıya Oranı(%)
50
Toplam(%)
100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite
Sayı
Süresi(Saat)
İş Yükü
Ara Sınav
1
2
2
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
2
4
8
Final Sınavına Hazırlık
1
15
15
Ders Saati
14
3
42
Ara Sınava Hazırlık
1
10
10
Laboratuvar
8
2
16
Final Sınavı
1
2
2
Ödevler
2
2
4
Toplam İş Yükü
99
Toplam İş Yükü / 30
3,3
Dersin AKTS Kredisi
3
DİL
Türkçe
STAJ / UYGULAMA
Yok
PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ