Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Yeni ürünler geliştirebilme becerisi kazanır. 2) Duyusal analiz yapabilme becerisi kazanır. 3) Duyusal analizde sırasından dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenir. 4) Panel odası ve özelliklerini öğrenir. 5) Doku analizi hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Yemeğin duyusal özelliklerini (tat, doku, aroma, görünüm) ölçmek amacıyla uygulanan analiz metotları, duyusal panel yöntemleri, tat, lezzet aroma gelişim çalışmaları ve sonuçlarının istatistiksel değerlendirilmesi öğretilir.
Çeşitli spesiyallerin elde edilebilmesi amacıyla yapılacak çalışmalar, gıda kalite karakteristikleri
3. Hafta
Duyusal değerlendirme, tanımlar, önemi, gıda sanayi ve yiyecek içecek işletmelerinde kullanım amaçları
4. Hafta
Duyusal değerlendirme panel odası, ürün ve panel kontrolleri, panelist seçimi
5. Hafta
Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar, lezzet profili diyagramlarının oluşturulması
6. Hafta
Doku profili analizi, duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılması
7. Hafta
Yiyecek içecek işletmelerinde duyusal değerlendirme programına bir örnek
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Uygulama: Panelistlerin temel tatlara ilişkin duyusal eşiklerinin belirlemesi
10. Hafta
Uygulama: Unlu mamullere ilişkin temel malzemelerin, çeşitli baharatları ve yardımcı maddeleri tanıma
11. Hafta
Uygulama: Ürünün geliştirilecek özelliğine ilişkin uygulama ve duyusal analiz raporunun oluşturulması, bir sonraki hafta için deneme deseninin hazırlanması
12. Hafta
Uygulama: Ürünün geliştirilecek özelliğine ilişkin uygulama ve duyusal analiz raporunun oluşturulması, bir sonraki hafta için deneme deseninin hazırlanması
13. Hafta
Uygulama: Ürünün geliştirilecek özelliğine ilişkin uygulama ve duyusal analiz raporunun oluşturulması
14. Hafta
Genel değerlendirme
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Altuğ, T. & Elmacı, Y. (2005). Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Meta Basım Matbaacılık. 2. Durlu-Özkaya, F., Çoşansu, S. & Ayhan, K. (2013). Her Yönüyle Gıda. Sidas Yayıncılık, İzmir.