Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
CATERİNG HİZMETLERİ GMS354 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Catering işletmelerinde personel yönetimini bilir.
2) Catering işletmelerinde satın alma yöntemlerini bilir.
3) Catering işletmelerinde mönü planlama yöntemlerini bilir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIMutfak hizmetleri için olan talebin değerlendirilmesi ve bu talep ile ilişkin servis kategorilerinin önemli etmenlerinin açıklanması, dışarıda yeme alışkanlığının gelişimi öğretilmektedir. Mutfak kimyası, besin, gıda güvenliği, yiyeceklere ait duyumsal araçlar, lezzetin fiziksel algıları ve günümüz pazarında talep edilen catering aktiviteleri gibi konular da ders kapsamında yer almaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Ağırlama ve hizmet işletmelerinde yiyecek ve içecek hizmetlerinin önemi
2. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinin sınıflandırılması
3. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinin organizasyon yapısı, servis departmanı, iş tanımları ve iş gerekleri, servis personelinin giyim özellikleri, yiyecek içecek işletmelerinde personel temini ve personel maliyetleri
4. Hafta Yiyecek içecek servisinde kullanılan servis malzemeleri
5. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde hijyen-sanitasyon ve iş güvenliği, personel hijyeni, yiyecek üretimi ve servisi esnasında kullanılan materyallerde hijyen, çalışma ortamında hijyen, besinlerin saklanmasında hijyen, mutfakta gıdaların korunmasında hijyen, yönetimin hijyen ve sanitasyon konusundaki sorumlulukları, besin kirliliği ve gıda zehirlenmeleri, HACCP, iş güvenliği
6. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde mice en place, alacarte restoranda ön hazırlık, kahvaltı için ön hazırlık, ziyafetlerde ön hazırlık, barda ön hazırlık ve kuver açma
7. Hafta Servis personelinin müşteri ilişkileri, müşterilerin karşılanması, mönü takdimi ve siparişlerin alınması, müşteri hesaplarının tahsil yöntemleri, hesap pusulasının takdimi ve müşteriyi uğurlama
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde mönü, mönü tanziminde dikkat edilmesi gereken hususlar, kaliteli mönü için üretim aşamasında yapılması gerekenler, mönüde yapı ve klasik-modern mönü kavramları, mönü çeşitleri, mönü yorgunluğu, mönüye uygun içki seçimi, mönülerle ilgili biçimsel çalışmalar, mönünün fiyatlandırılması
10. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde servis, rezervasyon işlemleri, servisin tanımı ve önemi (Konuklar, personel ve işletme açısından)
11. Hafta Servis yöntemleri, yiyecek - içecek servisinde uygulanan diğer yöntemler, servis akış düzeni, yiyecek içecek departmanında iletişim ve işbirliğinin önemi, temel servis bilgileri
12. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde mutfak, mutfağın tanımı ve üretim planlaması, yiyecek üretim sistemleri, pişirme yöntemleri
13. Hafta Yiyecek içecek döngüsü, satın alma, teslim alma, depolama, maliyet kontrolü ve fiyatlandırma
14. Hafta Konuk ile ilişkiler ve şikayetlerle ilgilenme, konukların sınıflandırılması, ilk izlenimler, şikayetler, alkol uygulamaları, kazalar
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Sökmen, A. (2005). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Detay Yayıncılık, Ankara.
2. Yılmaz, Ö., Yılmaz, Y. & Yılmaz, Ö. (2013). Yiyecek İçecek İşletmeciliği. Detay Yayıncılık, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav130
Ödev130
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi248
Final Sınavına Hazırlık11515
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık11010
Laboratuvar8216
Final Sınavı122
Ödevler
Toplam İş Yükü95
Toplam İş Yükü / 303,16
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3
P1     
P2     
P3      X
P4     
P5     
P6     
P7     
P8  X   X   X
P9     
P10     
P11     
P12     
P13     
P14  X    
P15     
P16     
P17     
P18     
P19     
P20  X   X  
P21     
P22     
P23