Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
ÖNOLOJİ VE UYGULAMALARI GMS353 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I-
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Şarap hakkında bilgi sahibi olur.
2) Şarap üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMITürkiye ve dünyada şarap, şaraplık üzüm çeşitleri, şarap kusurları, şarap-yemek uyumu; şarap mantarları, hataları ve hastalıkları ile degüstasyon tekniği hakkında gerekli bilgiler öğrencilere öğretilmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Şarap teknoljisine giriş ve şarap tarihi
2. Hafta Türkiye'de ve Dünya'da şarapçılık
3. Hafta Şaraplık kırmızı üzüm çeşitleri
4. Hafta Şaraplık beyaz üzüm çeşitleri
5. Hafta Şarap teknolojisi teknik terimleri
6. Hafta Şarap teknolojisi ekipmanları
7. Hafta Kırmızı şarap üretim teknolojisi
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Beyaz ve rose şarap üretim teknolojisi
10. Hafta köpüren şarap üretim teknolojisi ve özel şaraplar
11. Hafta Şarap kusurları,hataları ve hastalıkları
12. Hafta Şarap mantarları, şişeler ve kadehler
13. Hafta Şarap & yemek uyumu, değüstasyon tekniği ve uygulamaları
14. Hafta Şarap fabrikası teknik gezisi
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Aktan, N. & Kalkan, H. (2000). Şarap Teknolojisi, Kavaklıdere Eğitim Yayınları, Ankara.
2. Güven, S. (2008). Şarap Üretimi ve Kalite Kontrol, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları, Çanakkale.
3. Saldamlı, İ. & Saldamlı, E. (2004). Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Yayınevi.
4. Fidan, I. & Anlı, R. E. (2000). Özel Şaraplar. Kavaklıdere Kültür Yayınları. No:3, Ankara.
5. Ergenekon, Ş. (2004). Şarapla Tanışma,Remzi Kitabevi, İstanbul.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Toplam(%)50
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)50
Finalin Başarıya Oranı(%)50
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi818
Final Sınavına Hazırlık3515
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık2510
Laboratuvar5210
Final Sınavı111
Ödevler122
Toplam İş Yükü89
Toplam İş Yükü / 302,96
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2
P1   
P2   
P3   
P4   
P5  X  
P6  X  
P7  X  
P8   
P9   
P10   
P11   
P12   
P13   
P14   
P15   
P16    X
P17   
P18   
P19   
P20   
P21   
P22   
P23