Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Şarap hakkında bilgi sahibi olur. 2) Şarap üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Türkiye ve dünyada şarap, şaraplık üzüm çeşitleri, şarap kusurları, şarap-yemek uyumu; şarap mantarları, hataları ve hastalıkları ile degüstasyon tekniği hakkında gerekli bilgiler öğrencilere öğretilmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Şarap teknoljisine giriş ve şarap tarihi
2. Hafta
Türkiye'de ve Dünya'da şarapçılık
3. Hafta
Şaraplık kırmızı üzüm çeşitleri
4. Hafta
Şaraplık beyaz üzüm çeşitleri
5. Hafta
Şarap teknolojisi teknik terimleri
6. Hafta
Şarap teknolojisi ekipmanları
7. Hafta
Kırmızı şarap üretim teknolojisi
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Beyaz ve rose şarap üretim teknolojisi
10. Hafta
köpüren şarap üretim teknolojisi ve özel şaraplar
11. Hafta
Şarap kusurları,hataları ve hastalıkları
12. Hafta
Şarap mantarları, şişeler ve kadehler
13. Hafta
Şarap & yemek uyumu, değüstasyon tekniği ve uygulamaları
14. Hafta
Şarap fabrikası teknik gezisi
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
1. Aktan, N. & Kalkan, H. (2000). Şarap Teknolojisi, Kavaklıdere Eğitim Yayınları, Ankara. 2. Güven, S. (2008). Şarap Üretimi ve Kalite Kontrol, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları, Çanakkale. 3. Saldamlı, İ. & Saldamlı, E. (2004). Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Yayınevi. 4. Fidan, I. & Anlı, R. E. (2000). Özel Şaraplar. Kavaklıdere Kültür Yayınları. No:3, Ankara. 5. Ergenekon, Ş. (2004). Şarapla Tanışma,Remzi Kitabevi, İstanbul.