DERSİN TÜRÜ | Seçmeli |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | - |
YARIYIL | - |
AKTS | 3 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Öğretim Görevlisi Tayfun Işık
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Deniz ürünleri ile ilgili genel bilgilere sahip olur. 2) Türk ve dünya gastronomisinden örneklerle deniz ürünleri hakkında bilgi sahibi olur. 3) Deniz ürünlerini işleyebilecek nitelikleri elde eder. 4) Deniz ürünlerini servise hazır hale getirebilme kabiliyetine sahip olur.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Deniz ürünlerinin genel özellikleri ile deniz ürünlerinin işlenerek nasıl servise hazır hale getirilmesi gerektiği öğretilmektedir. Öğrenci, Türkiye?ye ve dünyaya özgü deniz ürünleri hakkında bilgi sahibi olur. Karides, kalamar, ahtapot, midye çeşitleri, istiridye ve deniz tarağının nasıl işlenmesi gerektiği de ders kapsamında yer almaktadır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Giriş ve tanışma | 2. Hafta | Deniz ürünlerinin genel özellikleri | 3. Hafta | Tatlı su - tuzlu su balıkları ve çiftlik balıkçılığı / Av yasakları / Balık takvimi | 4. Hafta | Deniz ürünlerinin Türk Gastronomisindeki yeri ve önemi | 5. Hafta | Balık İşlenmesi I (Büyük Balıklar) | 6. Hafta | Balık İşlenmesi II (Pulsuz Balıklar) | 7. Hafta | Balık İşlenmesi III (Küçük Balıklar) | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Karides uygulamaları | 10. Hafta | Kalamar uygulamaları | 11. Hafta | Ahtapot uygulamaları | 12. Hafta | Midye çeşitleri, istiridye, deniztarağı | 13. Hafta | Türkiye'ye özgü deniz ürünleri yemekleri | 14. Hafta | Dünyadan deniz ürünlerine özgü yemekler | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | 1. Deniz Ürünleri ile ilgili yayımlanmış makaleler. |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | | Sayısı | Toplam Katkısı(%) |
---|
Ara Sınav | 1 | 40 | Toplam(%) | | 40 | Yıl İçinin Başarıya Oranı(%) | | 40 | Finalin Başarıya Oranı(%) | | 60 | Toplam(%) | | 100 |
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Kısa Sınavlara hazırlık | 1 | 8 | 8 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | | | | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 10 | 10 | Ders Saati | 14 | 3 | 42 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 3 | 3 | Laboratuvar | 8 | 3 | 24 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ödevler | 2 | 5 | 10 | Dönem Projesi Araştırması | | | | Toplam İş Yükü | | | 99 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 3,3 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 3 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |