Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
DENİZ ÜRÜNLERİ UYGULAMALARI GMS351 - 1 + 2 3

DERSİN TÜRÜSeçmeli
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI-
YARIYIL-
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Tayfun Işık
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Deniz ürünleri ile ilgili genel bilgilere sahip olur.
2) Türk ve dünya gastronomisinden örneklerle deniz ürünleri hakkında bilgi sahibi olur.
3) Deniz ürünlerini işleyebilecek nitelikleri elde eder.
4) Deniz ürünlerini servise hazır hale getirebilme kabiliyetine sahip olur.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIDeniz ürünlerinin genel özellikleri ile deniz ürünlerinin işlenerek nasıl servise hazır hale getirilmesi gerektiği öğretilmektedir. Öğrenci, Türkiye?ye ve dünyaya özgü deniz ürünleri hakkında bilgi sahibi olur. Karides, kalamar, ahtapot, midye çeşitleri, istiridye ve deniz tarağının nasıl işlenmesi gerektiği de ders kapsamında yer almaktadır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Giriş ve tanışma
2. Hafta Deniz ürünlerinin genel özellikleri
3. Hafta Tatlı su - tuzlu su balıkları ve çiftlik balıkçılığı / Av yasakları / Balık takvimi
4. Hafta Deniz ürünlerinin Türk Gastronomisindeki yeri ve önemi
5. Hafta Balık İşlenmesi I (Büyük Balıklar)
6. Hafta Balık İşlenmesi II (Pulsuz Balıklar)
7. Hafta Balık İşlenmesi III (Küçük Balıklar)
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Karides uygulamaları
10. Hafta Kalamar uygulamaları
11. Hafta Ahtapot uygulamaları
12. Hafta Midye çeşitleri, istiridye, deniztarağı
13. Hafta Türkiye'ye özgü deniz ürünleri yemekleri
14. Hafta Dünyadan deniz ürünlerine özgü yemekler
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Deniz Ürünleri ile ilgili yayımlanmış makaleler.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)100
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık188
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Final Sınavına Hazırlık11010
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık133
Laboratuvar8324
Final Sınavı111
Ödevler2510
Dönem Projesi Araştırması
Toplam İş Yükü99
Toplam İş Yükü / 303,3
Dersin AKTS Kredisi3
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4
P1       
P2       
P3       
P4       
P5       
P6  X   X   X  
P7       
P8       
P9       
P10       
P11      X   X
P12       
P13       
P14       
P15       
P16    X   X  
P17       
P18       
P19       
P20       
P21       
P22       
P23