Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Fırıncılık ürünleri konusunda temel bilgileri kavrar. 2) Fırıncılık ürünlerinde kullanılan bileşenleri ve bunları elde edilme yöntemlerini kavrar. 3) Fırıncılık ürünleri konusunda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için yapılması gerekenleri kavrar. 4) Fırıncılık ürünlerinde kalite kontrol konusunu kavrar.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Yok
DERS TANIMI
Ekmek yapımında kullanılan temel araç, gereç ve malzemeler ile bunların kullanımına ilişkin uygulamalar, ekmek hamurlarının hazırlanması, mayalandırılması, pişirilmesi, kesilmesi ve sunum teknikleri, pastacılıkta kullanılan krema, şurup ve benzer sosların hazırlanması, pasta hamurları ve dolguların hazırlanması, pastacılıkta çeşitli tarz ve teknikler, kuvertür çikolataların seçimi, süsleme ve pasta dekorasyonu öğretilir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Ders hakkında genel bilgilendirme ve derse giriş
2. Hafta
Unlar, Maya, Tuz ve Yağlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Temel Hamur Hazırlama Teknikleri-1 (Çırpılarak Hazırlanan Hamurlar Kıyılarak Hazırlanan Hamurlar)
3. Hafta
Temel Hamur Hazırlama Teknikleri-2 (Özleştirilerek Hazırlanan Hamurlar, Pişirilerek Hazırlan Hamurlar)
4. Hafta
Temel Hamur Teknikleri-3 (Mayalandırılarak Hazırlanan Hamurlar, Milföy ve Kruvasan Hamuru)
5. Hafta
Yassı Ekmekler için Hamur Hazırlama (Lavaş, Ramazan Pidesi, Bazlama, Paratha)
6. Hafta
Simit Türevleri için Hamur Hazırlama (Ankara Simidi, Kel Simit, Bagel, Pretzel)
7. Hafta
Zenginleştirilmiş Hamurlar için Hamur Hazırlama (Ekşi Hamur Hazırlama Teknikleri, Tahinli Çörek ve Pide, Hamburger Ekmeği Doughnut, Brioche, Çakmakçılar Çöreği)
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Ekşi Hamurlu Ekmekler için Hamur Hazırlama (Basit Ekşi Hamur Ekmeği, Vakfıkebir Ekmeği, Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği, Alman Çavdar Ekmeği, Baget Ekmek)
10. Hafta
Özel Gün Ekmekleri için Hamur Hazırlama (Challah, Panettone, Stollen, Roscon de Reyes, Galette des Rois)
11. Hafta
Gevrekler için Hamur Hazırlama (Galeta, Beypazarı Kurusu, Grissini, Knackerbröd, Finlandiya Arpa Ekmeği)
12. Hafta
Buharda Pişen Ekmekler ve Glütensiz Ekmekler için Hamur Hazırlama (Esmer Boston Ekmeği, Baozi, Çukmın, Cevizli Karabuğday Ekmeği, Mercimekli Kraker)
13. Hafta
Börekler için Hamur Hazırlama (Tepsi Böreği, El Açması Rulo Börek, Serpme Börek, Sarıyer Böreği, Su Böreği, Çi Börek)
14. Hafta
Yöresel Ekmekler ve Çörekler (Kömbe, Kahramanmaraş Çöreği, Yağlı Çörek, Loznik, Ağzıaçık)