DERSİN TÜRÜ | Zorunlu |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | 3 |
YARIYIL | Altıncı Yarıyıl (Bahar) |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Öğretim Görevlisi Gamze Ege
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Çeşitli ülke mutfakları hakkında genel bilgi edinir. 2) Ülke mutfaklarının yemek kültürüne ilişkin yemek kültürlerini öğrenir. 3) Farklı kültürlerin yiyecekleri hakkında bilgi sahibi olur. 4) Derse konu olan mutfak kültürlerinin popüler yiyecekleri öğrenir. 5) Popüler mutfak kültürüne ait yiyeceklerin hazırlanmasına dair teknik bilgiler edinir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Ders Güz döneminde verilmiş olan Dünya Mutfakları I dersinin devamı olup dersi alan öğrencilere Orta Doğu ve Kuzey Afrika mutfak kültürleriyle Avrupa Mutfak kültürlerini tanıtmayı hedeflemektedir. Her iki coğrafi bölgenin genel gıda ürünleri ve yemek kültürleri hakkında teorik bilgi sağladıktan sonra çeşitli seçilmiş ülkelerden menüler halinde uygulamalar yapılmaktadır. Öğrencilerin farklı mutfak kültürlerine ait lezzet yapıları ile tanıştırarak damak zevklerini geliştirmeleri bildikleri pişirme tekniklerini pekiştirmeleri ve yeri geldiğinde yeni pişirme teknikleri hakkında deneyim kazanmaları amaçlanmaktadır. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Tanışma, izlence tanıtımı, ders işleyiş kuralları hakkında bilgilendirme | 2. Hafta | Teorik giriş: Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfak Kültürleri | 3. Hafta | Lübnan | 4. Hafta | İran | 5. Hafta | Fas | 6. Hafta | Tunus | 7. Hafta | Cezayir | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Teorik Giriş: Avrupa Mutfak Kültürleri | 10. Hafta | Almanya | 11. Hafta | Polonya | 12. Hafta | İspanya | 13. Hafta | İtalya | 14. Hafta | Fransa | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | yok |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | Ara sınav: %30
Derse Katılım: %20
Final: %50
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 8 | 2 | 16 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 20 | 20 | Ders Saati | 14 | 4 | 56 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 15 | 15 | Laboratuvar | 8 | 3 | 24 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 2 | 4 | 8 | Sunum (Hazırlık dahil) | 2 | 2 | 4 | Toplam İş Yükü | | | 147 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 4,9 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |