Anasayfa  »  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi »  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ + UYGULAMA (Saat)AKTS
DÜNYA MUTFAKLARI I GMS303 Beşinci Yarıyıl (Güz) 1 + 3 5

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI3
YARIYILBeşinci Yarıyıl (Güz)
AKTS5
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IÖğretim Görevlisi Gamze Ege
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI Bu dersin sonunda öğrenciler;
1) Çeşitli ülke mutfakları hakkında bilgi edinir. Özellikle farklı lezzet yapıları hakkında deneyim kazanır.
2) Ülke mutfaklarının yemek kültürüne ilişkin ayrıntılı teorik ve pratik bilgiler edinir.
3) Farklı kültürlerin yiyecekleri hakkında bilgi sahibi olur.
4) Derse konu olan mutfak kültürlerinin popüler yiyecekleri öğrenir.
5) Popüler mutfak kültürüne ait yiyeceklerin hazırlanmasına dair teknik bilgiler edinir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIDersin tanımı: Dünya Mutfakları dersi öğrencilere farklı mutfak kültürlerine dair lezzet yapılarını ve pişirme tekniklerini tanıtmayı, damak zevklerini geliştirmeyi ve önceki yıl öğrendikleri temel pişirme tekniklerini pekiştirmeyi amaçlamaktadır. Dersin birinci kurunda Latin Amerika ve Asya kıtalarında yer alan çeşitli ülke mutfaklara ait teorik bilgi ve genel ürün tanıtımı aktarıldıktan sonra örnek menülü uygulamalar yürütülmektedir.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Tanışma, izlence tanıtımı, ders işleyiş kuralları hakkında bilgilendirme
2. Hafta Teorik giriş: Latin Amerika Mutfak Kültürleri
3. Hafta Meksika
4. Hafta Arjantin
5. Hafta Peru
6. Hafta Karayipler
7. Hafta Brezilya
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Teorik Giriş: Asya Mutfak Kültürleri
10. Hafta Japonya
11. Hafta Kore
12. Hafta Tayland
13. Hafta Çin
14. Hafta Hindistan
15. Hafta Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLARyok
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİAra sınav: %30 Derse Katılım: %20 Final: %50
AKTS İŞ YÜKÜ
Aktivite Sayı Süresi(Saat) İş Yükü
Ara Sınav122
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi8216
Final Sınavına Hazırlık12020
Ders Saati14456
Ara Sınava Hazırlık11515
Laboratuvar8324
Final Sınavı122
Ödevler248
Sunum (Hazırlık dahil)224
Toplam İş Yükü147
Toplam İş Yükü / 304,9
Dersin AKTS Kredisi5
DİLTürkçe
STAJ / UYGULAMAYok
  

PROGRAM YETERLİLİKLERİ (P) / DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI (Ö) MATRİSİ
Ö1Ö2Ö3Ö4Ö5
P1         
P2         
P3         
P4  X   X   X   X   X
P5         
P6         
P7      X   X   X
P8         
P9         
P10         
P11         
P12         
P13      X   X   X
P14         
P15         
P16         
P17        X  
P18         
P19         
P20         
P21  X         X
P22         
P23