DERSİN TÜRÜ | Zorunlu |
DERSİN DÜZEYİ | Lisans |
DERSİN YILI | 3 |
YARIYIL | Beşinci Yarıyıl (Güz) |
AKTS | 5 |
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)I | Öğretim Görevlisi Gamze Ege
|
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARI |
Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Çeşitli ülke mutfakları hakkında bilgi edinir. Özellikle farklı lezzet yapıları hakkında deneyim kazanır. 2) Ülke mutfaklarının yemek kültürüne ilişkin ayrıntılı teorik ve pratik bilgiler edinir. 3) Farklı kültürlerin yiyecekleri hakkında bilgi sahibi olur. 4) Derse konu olan mutfak kültürlerinin popüler yiyecekleri öğrenir. 5) Popüler mutfak kültürüne ait yiyeceklerin hazırlanmasına dair teknik bilgiler edinir.
|
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ | Yüz Yüze |
DERSİN ÖNKOŞULLARI | Yok |
ÖNERİLEN DERSLER | Yok |
DERS TANIMI | Dersin tanımı: Dünya Mutfakları dersi öğrencilere farklı mutfak kültürlerine dair lezzet yapılarını ve pişirme tekniklerini tanıtmayı, damak zevklerini geliştirmeyi ve önceki yıl öğrendikleri temel pişirme tekniklerini pekiştirmeyi amaçlamaktadır. Dersin birinci kurunda Latin Amerika ve Asya kıtalarında yer alan çeşitli ülke mutfaklara ait teorik bilgi ve genel ürün tanıtımı aktarıldıktan sonra örnek menülü uygulamalar yürütülmektedir. |
DERS İÇERİĞİ | HAFTA | KONULAR |
---|
1. Hafta | Tanışma, izlence tanıtımı, ders işleyiş kuralları hakkında bilgilendirme | 2. Hafta | Teorik giriş: Latin Amerika Mutfak Kültürleri | 3. Hafta | Meksika | 4. Hafta | Arjantin | 5. Hafta | Peru | 6. Hafta | Karayipler | 7. Hafta | Brezilya | 8. Hafta | Ara Sınav | 9. Hafta | Teorik Giriş: Asya Mutfak Kültürleri | 10. Hafta | Japonya | 11. Hafta | Kore | 12. Hafta | Tayland | 13. Hafta | Çin | 14. Hafta | Hindistan | 15. Hafta | Final Sınavı |
|
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR | yok |
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Anlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama,Sunum,Proje |
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ | Ara sınav: %30
Derse Katılım: %20
Final: %50
|
AKTS İŞ YÜKÜ |
Aktivite |
Sayı |
Süresi(Saat) |
İş Yükü |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Kısa Sınavlara hazırlık | | | | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi | 8 | 2 | 16 | Final Sınavına Hazırlık | 1 | 20 | 20 | Ders Saati | 14 | 4 | 56 | Ara Sınava Hazırlık | 1 | 15 | 15 | Laboratuvar | 8 | 3 | 24 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Ödevler | 2 | 4 | 8 | Sunum (Hazırlık dahil) | 2 | 2 | 4 | Toplam İş Yükü | | | 147 |
---|
Toplam İş Yükü / 30 | | | 4,9 |
---|
Dersin AKTS Kredisi | | | 5 |
|
DİL | Türkçe |
STAJ / UYGULAMA | Yok |
| |