Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Türk mutfağının tarihçesini öğrenir. 2) Türk Mutfağının tanımlar ve temel prensiplerini öğrenir 3) Türk Mutfağında kullanılan pişirme tekniklerini öğrenir 4) Türk Mutfak kültüründeki et yemeklerini ve pişirme şekillerini öğrenir. 5) Türk Mutfak kültüründeki kümes hayvanlarından hazırlanan yemekleri, pişirme ve servis şekillerini öğrenir. 6) Türk Mutfak kültüründeki deniz ürünlerinden hazırlanan yemekleri, pişirme ve servis şekillerini öğrenir. 7) Türk Mutfak kültüründeki sebze yemeklerini, pişirme ve servis şekillerini öğrenir 8) Türk Mutfak kültüründeki sakatat yemeklerini, pişirme ve servis şekillerini öğrenir
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Temel Mutfak Uyg., Mutfak Yönetimi ve Menü Planlaması, Antik Yemek Kültürü, Temel Hamur Yapım Tek,
DERS TANIMI
Bu dersin amacı; Türk Mutfağını oluşturan tüm bileşenleri, pişirme teknikleri ile ürün çeşitlerini tarihi ve coğrafi kökenleriyle birlikte aktararak Türk Mutfağı bilinci oluşturmaktır
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Et Yemekleri (kebaplar, külbastılar, tavalar, haşlamalar, kızartmalar, yahniler, güveçler)
2. Hafta
Et Yemekleri (kebaplar, külbastılar, tavalar, haşlamalar, kızartmalar, yahniler, güveçler)
İçecekler (Şerbetler, Boza, Kımız, Kefir, Türk Kahvesi, hoşaflar vb.)
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Güney , S. K. (2021). Türk Mutfağını Anlamak. Nobel Yayınları. Baysal , A., Merdol , T. K., Ciğerim , N. ve Sacır, H. (2000). Türk Mutfağından Örnekler (3. Baskı). Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları Dalby, A. Grainger, S., (2001), Antik Çağ Yemekleri ve Yemek Kültürü. (Betül Avunç, Çev.). İstanbul: Homer Kitabevi Efendi, D. M. (2015). Ağdiye Risalesi (Hazırlayan: M. E. Özen). İstanbul: İşaret Yayınları. Fahriye, H. ( 2018). Yeni Ev Kadınının Yemek Kitabı:(1340-1924), (E. Karakaş, Çev.). İstanbul: Cinius Yayınları Halıcı, N. (2015). Türk Mutfağı. (2. Baskı). İstanbul: Oğlak Yayıncılık. Işın, P.M. (2020b). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Gelişimi. (3. Baskı), s. Yapı Kredi Yayınları, İstanbul Şirvani, M. M. (2005). 15. Yüzyıl Osmanlı Mutfağı (Hazırlayanlar: Mustafa Argunşah ve Müjgan Çakır). İstanbul: Gökkubbe Yayınları.