Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Türk mutfağının tarihçesini öğrenir. 2) Türk Mutfağının tanımlar ve temel prensiplerini öğrenir 3) Türk Mutfağında kullanılan araç, gereçleri öğrenir. 4) Türk Mutfağında kullanılan pişirme teknikleri ve hazırlanan yiyeceklerin servis şekillerini öğrenir 5) Türk Mutfak kültüründeki besin saklama yöntemleri ile gıda güvenliği öğrenir. 6) Türk Mutfak kültüründeki çorbaları öğrenir. 7) Türk Mutfak kültüründeki yumurta yemeklerini öğrenir 8) Türk Mutfak kültüründeki salataları öğrenir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİ
Yüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARI
Yok
ÖNERİLEN DERSLER
Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Temel Mutfak Uyg., Mutfak Yönetimi ve Menü Planlaması, Antik Yemek Kültürü, Temel Hamur Yapım Tek.,
DERS TANIMI
Bu dersin amacı; Türk Mutfağını oluşturan tüm bileşenleri, pişirme teknikleri ile ürün çeşitlerini tarihi ve coğrafi kökenleriyle birlikte aktararak Türk Mutfağı bilinci oluşturmaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTA
KONULAR
1. Hafta
Tanışma ve oryantasyon
2. Hafta
Antik Anadolu Medeniyetleri ve Mezopotamya Etkili Antik Anadolu Mutfağı
Köfteler (kırmızı et, kümes hayvanları ve balık etinden)
15. Hafta
Final Sınavı
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Güney , S. K. (2021). Türk Mutfağını Anlamak. Nobel Yayınları. Baysal , A., Merdol , T. K., Ciğerim , N. ve Sacır, H. (2000). Türk Mutfağından Örnekler (3. Baskı). Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları Dalby, A. Grainger, S., (2001), Antik Çağ Yemekleri ve Yemek Kültürü. (Betül Avunç, Çev.). İstanbul: Homer Kitabevi Efendi, D. M. (2015). Ağdiye Risalesi (Hazırlayan: M. E. Özen). İstanbul: İşaret Yayınları. Fahriye, H. ( 2018). Yeni Ev Kadınının Yemek Kitabı:(1340-1924), (E. Karakaş, Çev.). İstanbul: Cinius Yayınları Halıcı, N. (2015). Türk Mutfağı. (2. Baskı). İstanbul: Oğlak Yayıncılık. Işın, P.M. (2020b). Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Gelişimi. (3. Baskı), s. Yapı Kredi Yayınları, İstanbul Şirvani, M. M. (2005). 15. Yüzyıl Osmanlı Mutfağı (Hazırlayanlar: Mustafa Argunşah ve Müjgan Çakır). İstanbul: Gökkubbe Yayınları.